Parohia Vladimirescu I

PAROHIA: Parohia Ortodoxă Română „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Vladimirescu I
HRAMUL: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
PROTOPOPIATUL: Arad
PREOT PAROH: Codin Șimonca-Oprița, din octombrie 2018
DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 27 decembrie 1974, Arad

STUDII: Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Univerității „Aurel Vlaicu” Arad; studii aprofundate (Master) și studii doctorale la Facultatea de Telogie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu. Părintele paroh este și duhovnicul (spiritualul) Seminarului Teologic Ortodox Arad, fiind profesor titular (Dogmatică Ortodoxă, Spiritualitate, Limba greacă).

DATE DE CONTACT:
telefon: 0722.49.41.89

e-mailcodin.simonca@gmail.com

NUMĂR DE CREDINCIOȘI: 1.800 suflete

ISTORICUL BISERICII

În conscripția din 1755, a episcopului Sinesie Jivanovici al Aradului (1751-1768), Glogovățul este menționat ca făcând parte din protopopiatul Aradului „cu 32 de case, biserica fiind construită din grădele [nuiele], lipită cu lut în exterior, destul de ruinată, cu Hramul Sfântului Nicolae”.
Din 1921, parohia a fost organizată și a funcționat ca filie a parohiei Micălaca Veche Arad.
În 1924 s-a construit prima capelă pentru nevoile credincioșilor și care a servit, în paralel, și ca Școală Primară.
Actuala biserică, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, s-a zidit între anii 1930-1934, după planurile arhitectului Remus Rafinoiu, în stil bizantin, având formă de cruce grecească înscrisă, cu două turle (cea mică – clopotniță).

PICTURA INTERIOARĂ a fost executată în anul 1942, de către pictorul Cornel Cenan, din Cluj, după un program reluat în mai multe biserici (de ex: Micălaca Nouă, Arad, folosindu-se aceleași șabloane).

Exteriorul a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul Gheorghe Răducanu, în anul 1971.  Pictura exterioară a fost refăcută între anii 2010-2011, de către pictorul Camelia Cibian.

TÂRNOSIREA bisericii s-a făcut de către P.S. Episcop Teoctist, la 26 octombrie 1971, împreună cu un sobor de preoți.

În anul 1999, la răscruce de milenii, s-a ridicat Troița din centrul localității Vladimirescu, donată de familia d-lui Ioan Petrică.

Resfințirea bisericii s-a făcut de către Î.P.S. Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, la data de 11 noiembrie 2012, înconjurat de un sobor de preoți.