Micălaca Nouă Zona 300

Parohia:                                     Arad Micălaca Nouă Zona 300

Hramul:                                     Sfântul Apostol Andrei

Protopopiatul:                           Arad

Preot Paroh:                              Oprea Gheorghe

Data şi locul naşterii:                04.05.1959, Ineu, judeţul Arad

Domiciliu:                                 Arad, Splaiul Gheorghe Magheru, bloc 330, scara A, ap. 13

Studii:                                        Licenţiat, Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu

Adresa de contact:                     Tel. 0257 219 144, 0788.851774

Număr de credincioşi:               650 familii

Parohia „Sfântul Apostol Andrei” Arad-Micălaca Nouă Zona 300 (Protopopiatul Arad)

ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC, MONUMENTUL EROILOR] Vezi Parohia Arad-Centru.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia Arad Micalaca Noua zona 300, a fost înființata in anul 2003. În acest an, între 29 septembrie – 29 noiembrie, a fost construit un paraclis cu o capacitate de aprox. 200 pers. În data de 30 noiembrie 2003 paraclisul a fost sfințit de către Chiriarhul locului înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Paraclisul a fost pus sub ocrotirea Sfanțului Apostol Andrei. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢIE] În anul 2004 a început proiectarea unei biserici cu o capacitate de aprox. 700 pers. Dimensiunile bisericii sunt de 30,5 m lungime si 18,5 m lăţime la abside, 14 m la pronaos. Proiectul a fost realizat de domnul arhitect Haprian Ioan de la SC Proiect SA Arad. Construcția a început in anul 2006, când a fost pusa piatra de temelie, lucrările durând pana in anul 2013, când la data de 30 noiembrie, a fost sfințită de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de  preoți si diaconi. Biserica are un sistem de încălzire cu o centrala termica pe gaz, are uși din lemn de stejar sculptate de o echipa de sculptori bisericești din județul Neamț. Pardoseala bisericii a fost realizata din gresie, iar in pridvor si la intrările laterale a fost pus granit. In anul 2014 biserica a fost tencuita in  exterior, aplicându-se si tencuiala decorativa de praf de marmura si ciment alb. Tot in anul 2014 in fata paraclisului a fost construita o clopotnița  având la baza locurile pentru ars lumânări, iar in turn au fost puse cele 3 clopote. [PICTURA]Tot în anul 2014 au început demersurile pentru împodobirea bisericii cu pictura in tehnica fresca. În acest sens a fost alcătuit un proiect de către pictorul Bratoloveanu Gheorghe, acest proiect a fost înaintat comisiei de pictura bisericeasca şi a fost aprobat. Ca urmare în anul 2015 a fost organizata licitația pentru atribuirea lucrării de pictura, lucrare care a şi început, pictura fiind realizata de către pictorul de categoria I Ciuhureanu Tudorel din București. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Nu deţine. [ŞIRUL PREOŢILOR, CÂNTĂREŢI ŞI EPITROPI DE SEAMĂ] De la înființarea parohiei şi pana în prezent preot paroh a fost Oprea Gheorghe, secondat fiind de cântăreţii, Ardelean Marius, Pele Silviu Raul si Ichim Mihai Adrian. Şi sprijinit îndeaproape de către membrii corporațiunilor parohiale, remarcându-se prin activitatea lor, epitropii, Dudas Ioan, Stanciu Constantin si Malița Bujor.

CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.

ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Nu este cazul.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. Parohia desfășoară o intensă activitate pastorală, misionară şi filantropică. Cu ocazia hramului bisericii, precum şi cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun și de Paști se acordă familiilor nevoiaşe pachete cu alimente şi haine.

DATELE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM], „Sfântul Apostol Andrei” [ADRESA], Str. Cornel Radu f.n. [OFICIUL PAROHIAL]. Nu are telefon şi site oficial.

1 2