Parohia Arad – Ceala

Parohia „Sfântul Evanghelist Ioan” Arad-Ceala (Protopopiatul Arad)

  1. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC, MONUMENTUL EROILOR] Parohia este situată în partea de vest a municipiului Arad. Parohia Ortodoxă Română Arad-Ceala a fost înființată în luna iunie a anului 1989, prin numirea aici a preacucernicului părinte Brandușe Pavel, contabil șef al Arhiepiscopiei Aradului, serviciile religioase săvârșindu-se pentru început într-o încăpere din blocurile de locuințe din incinta Gostatului (IAS. Mures).
  2. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI, ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢIE] Din punct de vedere arhitectonic biserica este construită din BCA-uri, în plan treflat, cu acoperiș metalic, având dimensiuni 20 x 10m. Înainte de numirea aici a părintelui Brândușe, credincioșii de aici făceau parte din sectorul Parohiei Arad Centru, preoții de aici venind, când erau solicitați, pentru diverse servicii religioase. Din punct de vedere administrativ, deși este situată în extravilanul municipiului, parohia face parte dintre parohiile municipiului Arad. În data de 25.10.1990, Primăria Municipiului Arad a dat autorizație de construcție pentru ridicarea unei biserici în incinta  IAS Mureș, biserica care a fost ridicată parțial, până în octombrie 1997, când, părintele Brândușe s-a transferat  la noua Parohie Arad Faleza Sud. Parohia Arad-Ceala, fiind vacantă, a fost numit atunci, prin transfer de la Parohia Căpruța, Protopopiatul Lipova, actualul preot paroh Cicirean Dorin, care a reușit să termine de ridicat clădirea bisericii, în plan treflat, să zidească un turn cu clopot, sa o tencuiască, sa o zugrăvească, sa pună iconostas, icoane, mobilier (scaune și jilț arhieresc), parchet, geamuri termopan, gard în jurul bisericii, trotuare și altele. . [PICTURA] Enoriașii de aici fiind săraci și puțini, nu s-au făcut încercări pentru începerea picturii bisericii [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deţine obiecte şi cărţi vechi. [ŞIRUL PREOŢILOR] Nu este cazul. [CÂNTĂREŢI ŞI EPITROPI DE SEAMĂ] Nu este cazul.
  1. CIMITIRUL. Parohia nu are cimitir propriu, înhumările făcându-se la cimitirul municipiului Arad, Pomenirea.
  1. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Nu este cazul.
  1. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. În Parohia Arad-Ceala se săvârșește Sfânta Liturghie în fiecare duminică și sărbătoare, precum și celelalte Sfinte Taine și Ierurgii.
  1. DATELE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM] „Sfântul Evanghelist Ioan” [ADRESA] Arad, Calea Bodrogului nr.5, Municipiul Arad. [OFICIUL PAROHIAL] parohiaadarceala@gmail.com

BIBLIOGRAFIE: Arhiva Parohiei