Parohia Arad – Subcetate

Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Nectarie Taumaturgul” Arad-Subcetate (Protopopiatul Arad)

Preot paroh: Radomir Stoica

Tel: 0740.995045

ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC, MONUMENTUL EROILOR] Prin natura sa de parohie recent înființată, ”Sfinții Martiri Brâncoveni nu are un istoric prea bogat. Până la data de 1 ianuarie 2003, momentul oficial al întemeierii parohiei, credincioșii ortodocși din cartierul Subcetate aparțineau de parohia ortodoxă Aradul Nou. În ședința din 13 decembrie 2002, consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului a aprobat cererea credincioșilor ortodocși din cartierul Subcetate privind înființarea unei parohii de sine stătătoare, începând cu data de 1 ianuarie 2003. La 1 august 2004 a fost numit primul preot paroh, în persoana părintelui Radomir Stoica. Slujirea sacramentală propriu-zisă a început la data de 5 decembrie 2004 în paraclisul amenajat în casa primului epitrop al bisericii, Vasile Anton, din strada Cezar nr. 26. Pentru mai multe detalii privind prezentarea localităţii, vezi Parohia Arad-Centru.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Prin strădania credincioșilor și cu aleasa grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, la data de 16 august 2010 a avut loc târnosirea noului lăcaș de cult din Piața 13 Martiri. Lăcașul se constituie într-o construcție de lemn de inspirație maramureșană, ocupând o suprafață de aproximativ 60 mp. După Vasile Anton a urmat în scaunul de epitrop Nedea Dimitrie, după care, din anul 2014 a fost investit cu această demnitate Adrian Filip. [CÂNTĂREŢI ŞI EPITROPI DE SEAMĂ] Între cântăreții ce au slujit la Sfintele slujbe amintim pe Iulius Dragoș, Andrei Zadic, Gabriel Streulea, Cosmin Iordăchescu și Ovidiu Oprișa.

CIMITIRUL. Parohia nu are încă cimitir parohial

ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Nu este cazul.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. Parohia Arad-Subcetate organizează în fiecare an o Tabără de vară pentru tinerii din parohie, numită „Tabăra Brâncoveanu”. Există funcțional și un website al parohiei, unde oricine poate găsi articole sau informații de folos duhovnicesc și nu numai. Micuța parohie de pe malul Mureșului se află într-o continuă dezvoltare, există finalizat proiectul pentru o nouă biserică, mai încăpătoare, din zid, proiect ce urmează să se materializeze în anii ce vin.

DATELE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM] „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Nectarie Taumaturgul” [ADRESA] Arad, Piața 13 Martiri f.n., www.sfințiimartiribrâncoveni.ro [OFICIUL PAROHIAL]