Parohia Seliște

Parohia Ortodoxă Seliște

Hramul Înălțarea Domnului

Protopopiatul Ineu

Preot paroh: Morar Ioan Teodor

Data și locul nașterii: 03.09.1977, Beliu

Domiciliu: Seliște, nr. 162

Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă Arad

Adresa de contact: Tel. 0753532906, email: ionel_morar_77@yahoo.com

Număr credincioși: 98

ISTORICUL BISERICII

Biserica Ortodoxă Seliște a fost construită în anul 1780 din lemn iar datorită degradării a fost reconstruită pe același loc, pe dealul satului, din piatră și lemn. De-a lungul timpului Biserica Ortodoxă Seliște a fost filie a Parohiei Cărand și a parohiei Archiș.

Datorită faptului că drumul de acces era greoi credincioșii au hotarât construcția unei noi biserici în mijlocul satului, lucrările la actuala biserică începând în anul 1935 și finalizându-se în 1939, fiind construită în totalitate din cărămidă și împodobită cu o frumoasă bictură în stil bizantin de către pictorul Ilie Schipor din Vicovul de Sus, Suceava, în anul 1972.

Ca o încununare a strădaniilor credincioșilor și a preotului Daniil Horga, în anul 1976, 20 iunie, Prea Sfinția Sa Părintele Episcop Dr. Visarion Aștileanu al Aradului a săvârșit slujba de târnosire a biserii.

În anul 2008 Înalt Prea Sfinția Sa Dr. Timotei Seviciu al Aradului a binecuvântat lucrările de restaurare a bisericii, făcându-se repararea pereților exteriori.

Biserica exterior Pr. Morar IoanBiserica interiorPisania