Parohia Mâsca

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ MÂSCA

Parohia: Parohia Ortodoxă Română Mâsca.

Hramul: „Adormirea Maicii Domnului”.

Protopopiatul: Protopopiatul Ortodox Lipova.

Preot paroh: pr. Radeş Mihai – Dorel.

Data şi locul naşterii: 26.11.1980; loc. Lupeni, jud. Hunedoara.

Domiciliu: Com.Şiria, sat Mâsca, nr. 260, jud. Arad.

Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, master la Secţia Sistematice.

Adresă de contact: tel. 0724072507; radesmihai@yahoo.com.

Număr de credincioşi: 700.

Istoricul bisericii:       

In interiorul proscomidierului am aflat o hartie pe care au fost scrise urmatoarele: „S’a sfintit aceasta S. Biserica in zilele imparatului si Regelui Francisc al II-lea Sperat: Rom: Regele Ungariei marele Principe al Ardealului si intru numele Adormirei Nascatoarei de Dumnezeu, prin Prea S. D. Episcop Pavel Avracumovici Episcopul Aradului a Halmagiului Enopoliei si Oradiei Mari, in Comarescul sat Musca la 6 Iulie anul de la Cristos 1797. Scrisa a 2 ora prin Pilca Vasile inveti. Aprilie 1835 si a 3-a ora s’a descris prin Georgiu Popescu paroh in Musca la 20 Decembrie 1884” Dupa niste notite aflate intr’o cutie in globul crucii de pe turnul Sf. Biserici – care si de prezent se afla acolo – de la zidire Biserica s’a mai renovat la anii 1869, 1887 si 1906.

In anii urmatori s-au facut lucrari de intretinere importante la Biserica, iar in anul 1962 s-a obtinut aprobarea din partea Directiei Monumentelor Istorice, ca sa inceapa lucrarile la Sf. Biserica, lucrari care s-au si efectuat in cursul acestui an, de catre Bernadi Andrei si cu contributia voluntara a credinciosilor.

Pe data de 4 sept 1983 a avut loc slujba de sfintirea a bisericii, in urma lucrarilor de pictare in fresca si a reparatiilor generale la peretii exteriori si a turnului bisericii. Sfintirea s-a facut de P.S. Episcop Gherasim Cucosel din incredintarea P.S. Episcop Visarion V. Astileanu episcopul Aradului.

In cursul zilei de sambata, 3 oct 1998, cu ocazia „Intalnirii cu fii satului”, P.S. Episcop Timotei, in cadrul Vecerniei, a binecuvantat lucrarile executate la casa parohiala si la biserica in cursul anului 1995 si care, din lipsa de timp, n-au fost binecuvantate in 1995.
Au fost prezenti preotii din jur, organele de stat locale si cei veniti la Mâsca cu aceasta ocazie.

La începutul lunii decembrie a anului 2012 a fost sfinţită biserica de către ÎPS Timotei al Aradului, care a binecuvântat lucrările de reparaţii exterioare la sfântul locaş. De asemenea, şi pictura bisericii, care a fost recondiţionată de pictorul Artimon Cornel. În anul 2014, odată cu venirea noului preot paroh Radeş Mihai – Dorel, s-a renovat în totalitate interiorul casei parohiale.

DSCF4819 DSCF4820 DSCF4823 DSCF4826