Parohia Miniș

Biserica din Minis, protopopiatul Lipova are hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena”. Preotul Ioan Florea, nascut la 17 noiembrie 1952 este licentiat in teologie si absolvent al cursurilor de masterat. Locuieste la casa parohiala din Minis nr .65, nr de telefon 0257\461333.Parohia este formata din 528 de suflete ortodocse. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea , slujbele religioase au fost savarsite intr-o biserica din lemn. Abia in anul 1767 a fost ridicata biserica din piatra, cu contributia materiala a bogatilor negustori aromani din aceste locuri. Iconostatsul bisericii cu hramul “Sfintii 40 de mucenici” a fost pictat intre anii 1773-1775 de catre vestitul pictor de origine aromana Stefan Tenetchi. O parte din icoanele vechiului iconostas se afla in pastrare la, Colectia de arta bisericeasca din Manastirea Arad- Gai”.

In septembrie 1944, un avion inamic a lansat mai multe bombe asupra localitatii, producand pierderi materiale si pierderi de vieti omenesti. Una dintre bombe a distrus prin incendiere turnul si mai apoi intreaga  cladire a bisericii.

Autorizatia pentru construirea noii biserici s-a primit foarte greu si dupa indelungate demersuri abia in 1956. Proiectul lucrarii este in stilul architectonic al barocului vienez , obisnuit in Banat, cu sarpanta din lemn si cu tabla zincata . Timp de trei ani a durat prima etapa a constructiei, timp in care s-a facut fundatia si s-au ridicat o parte din ziduri. Lucrarile au fost intrerupte pana in anul 1964, cand s-a obtinut a doua autorizatie pentru etapa secundara a edificiului , care viza acoperisul si turnul.

In anul 1967, vrednicul preot Traian Balta s-a mutat in parohia Covasant, iar postul vacant a fost ocupat de preotul Emilian Benta care a continuat lucrarile. Au fost executate in cea de-a treia etapa, tencuielile exterioare, s-a realizat pictura, s-a montat iconostasul si s-au fixat clopote noi in turn.

Lucrarile la noua biserica din Minis au fost finalizate in vara anului 1971. De Sfantul Dimitrie, 1971 a avut loc tarnosirea si sfintirea bisericii cu hramul” Sfintii Imparati Constantin si Elena”, slujba fiind oficiata de catre Episcopul Teoctist Arapas.

In anul 2000 I.P.S.Timotei a sfintit lucrarile efectuate la exteriorul bisericii, iar in anul 2002 a venit in vizita pastorala slujind Sfanta Liturghie.

1 2 3 4