Parohia Toc

Parohia: Toc

Hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Protopopiatul Lipova

Preot paroh: Francescu Romulus-Nelu

Data si locul nașterii: 03.10.1969, Lipova

Domiciliu: sat Toc, nr. 41, com. Săvărșin, jud. Arad

Studii: Seminarul Teologic Caransebeș și Facultatea de Teologie

Adresă de contact: Tel. 0722795424

Număr de credincioși: 351 Toc

Filia Ciuaș: 42 credincioși

Istoricul bisericii:

Construcția bisericii actuale a fost finalizată de catre credincioșii acestei comunități în anul 1906, iar în anul 1909 a fost sfințită de către Episcopul Ioan Ignatie Papp însoțit fiind de protopoul Procopie Givulescu, originar din Toc și de N. Lucuția din Șiria. Locul zidirii bisericii actuale este în mijlocul satului, unde se despart cele două văi, construcția fiind amplasată pe grădina parohială. Sfântul locaș este construit din cărămidă, ridicată în plan mononavat, dreptunghiular, făcând parte din categoria bisericilor tip „sală” cu absida estică făcând corp comun cu aliniamentul perimetral, fiind semi-elipsoidală atât în interior cât și în exterior. Este prevăzută cu turn- clopotniță, patrulater, foarte înalt și bine proporționat, alipit fațadei de vest, ce se sprijină pe stâlpi de rezistență, terminați cu arcuri în plin centru, care formează la nivelul cafasului bolți în cruce. Înălțimea de la podea până la cheia de boltă este de 6,90 metri. Înălțimea turnului propriu-zis este de 22 metri, iar crucea cu glob din vârful turnului este de 2,10 m, fin instalată în ziua de 14 septembrie 1988. Acoperișul, inițial din tiglă, ciment a fost înlocuit cu tablă în anul 1977. Construcția este executată de frații Ioța si Antonie Giuchici și are lungimea de 26 metri, lățimea de 10 m si înălțimea totală 31 metri.

La început biserica nu era pictată în întregime, actuala pictură în tehnica fresco fiind realizată între anii 1990 și 1996. Urmare a amplelor lucrări executate atât în interiorul cât și în exteriorul acestei biserici în luna octombrie a anului 1998 la rugămintea credincioșilor și a preotului Romulus Francescu a avut loc slujba de sfințire a lucrărilor efectuate de către Înalt Preasfințitul Timotei Arhiepiscopul Aradului. Biserica noastră a mai avut parte de prezența Întâistătătorului eparhiei noastre în ziua de 26.10.2012, asistând la Sfânta Liturghie.

Biserica Ortodoxă Toc Icoana ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Iconostasul Patriarhul Teoctist si Arhiepiscopul Timotei Seviciu Preot paroh Francescu Romulus Preot paroh Francescu Romulus-Nelu Sfânta masă