Parohia Cil

Parohia

Parohia Ortodoxă Română din Cil

 

Hramul

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

 

Protopopiatul

Protopopiatul Ortodox Român Sebiș

 

Preot paroh

Curechian Alin-Ioan

 

Data și locul nașterii

12 iunie 1983, Orăștie, Jud. Hunedoara

 

Domiciliu

Loc. Cil, Com. Almaș, Nr. 140 A, Cod poștal 317006, Jud. Arad

 

Studii

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, secția Teologie Pastorală, promoția 2006

Studii postuniversitare (Master în Teologie Ortodoxă, secția Practice), promoția 2014

 

Adresă de contact

Telefon: 0257315025 (casa parohială), 0748157588 (mobil)

E-mail: ioan.curechian@yahoo.com

 

Număr de credincioși

380 credincioși ortodocși

 

Istoricul bisericii

Prima atestare documentară a localității Cil urcă în istorie la anul 1379. De atunci vatra satului rămâne locuită, înfruntând vitregiile vremii, precum epidemiile ori războaiele. Primele date istorice concrete atât despre localitate, cât și despre biserica sa le avem din veacul al XVIII-lea. Astfel, Conscripția din 1755 a episcopului arădean Sinesie Jivanovici menționa în Cilul de Jos (aflat pe actuala vatră) existența unei biserici de lemn, veche și nesfințită, purtând hramul „Cuvioasa Parascheva”.

Odată cu reglementarea urbarială din anul 1828, când satul Cilul de Jos se unește cu satul vecin dinspre răsărit, Sârbi, această biserică de lemn este demolată și construită alta, tot de lemn și purtând același hram. Această nouă biserică, împodobită și cu pictură, este sfințită în anul 1829. În anul 1872 este demolată biserica de lemn și pe locul ei este construită actuala biserică de zid, păstrând hramul. Fundamentul este făcut din piatră cioplită, iar pereții sunt din cărămidă arsă și calcar (piatră moale, piatra de var). La început acoperișul a fost din șindrilă, schimbat fiind ulterior cu unul de tablă.

Datorită vechimii, a materialelor din care este construită (piatra de var, care în contact cu apa se fărâmițează) și a solului care menține apa, a fost nevoie în timp de multe lucrări de reparații, în special din cauza infiltrației de apă.

În urma lucrărilor de reparații interioare, în anul 1963 este realizată pictura interioară de către Preotul Mitroi Dumitru de la parohia Mustești. Continuă lucrările de reparații și consolidări exterioare, cât și amenajarea curții bisericii. Toate aceste lucrări sunt încununate la 3 septembrie 1972, la 100 de ani de la zidirea bisericii, cu slujba de Târnosire, săvârșită de PS Teoctist, episcopul Aradului, înconjurat de preoții și diaconii din zonă.

Bucuria prezenței episcopale în biserica parohială este consemnată încă de două ori. Astfel, în anul 1952 PS Dr. Andrei Magieru binecuvintează lucrările de reparații efectuate la edificiul bisericii, iar în 1993, cu un prilej asemănător, își face îmbucurătoarea prezență în mijlocul oamenilor locului ÎPS Dr. Timotei Seviciu.

Între preoții slujitori ai bisericii noastre parohiale se cuvine amintit Preotul Teodor Bej, o prezență jertfelnică și binecuvântată pentru parohie în timpul celor 28 de ani ai slujirii sale (1964-1992), activitatea sa socială, administrativă, liturgică și misionară lăsându-și amprenta în mod evident în viața și amintirea parohiei.

În anul 2009 încep, cu susținerea aproape exclusivă a credincioșilor ortodocși din parohie, ample lucrări de restaurare și consolidare din temelii a bisericii, continuate și în prezent. Datorită acestor lucrări, deși zidurile au rămas cele vechi, biserica s-a îmbrăcat în haine noi, atât pe interior, cât și pe exterior, urmând pe viitor lucrările de pictură, realizarea iconostasului, amenajarea exterioară și așteptarea harului sfințitor al Târnosirii.

DSCN0966 DSCN0967 DSCN0968 DSCN0969 DSCN0970 DSCN0971 DSCN0973 DSCN0978 DSCN0980 DSCN0983