Parohia Sebiș I

Parohia: Sebiș I

Hramul: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Protopopiatul: Sebiș

Preot paroh: Pr. Iconom Stavrofor Beni Ioja din 2000

Data şi locul naşterii: 21.08

Domiciliu: str. Republicii, nr. 7,Sebiș

Studii: Institutul de Grad Universitar Sibiu

Adresă de contact: Tel 0745513046

Număr de credincioşi: 1440

Istoricul bisericii:

 

În ceea ce priveste istoricitatea vieții bisericești din orașul Sebiș un articol din revista ,,Biserica și Școala,, nr.47/1933 consemna că una dintre cele mai vechi parohii ortodoxe din Eparhia Aradului era cea din comuna Sebiș care s-a înființat în anul 1542. Mărturii scrise care fac referire la acest fapt nu s-au păstrat din cauza contextului politic, cultural și religios al acelei perioade. Abia pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea apar anumite notițe ale unor preoți pe marginea cărților bisericești.

Este consemnat că în jurul anului 1800 a fost adusă din zona actualei gări CFR o bisericuță din lemn care a fost așezată în parcul cu goruni numit pe atunci „Parcul Elisabeta”. Bisericuța de la gorunii din parc era veche și neâncăpătoare așa că se impunea zidirea unei noi biserici (actualul lăcaș de cult cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavril,,) a cărei zidire a început în anul 1829 și s-a încheiat în anul 1836, Biserica fiind târnosită în anul 1889.

În anul 1950 vechiul Protopopiat de la Buteni este mutat la Sebiș, aceasta și datorită dezvoltării economice a acestei localități, care în 1968 devine oraș.

În anul 1991 s-au executat lucrări de pictură a interiorului Bisericii de către soții Radu și Alexandra Jitaru.

În paralel cu Biserica Ortodoxă a funcționat și o școală confesională la care au activat învățători confesionali care au slujit și în strana bisericii.

Din anul 2000, preot paroh al Parohiei Sebiș I este Pr. Iconom Stavrofor Beni Ioja, care până în iulie 2014 a funcționat și ca protopop al Protopopiatului Sebiș.

În această perioadă, s-au efectuat numeroase lucrări de întreținere și înfrumusețare la lăcașul de cult precum: lucrări de reparații și tencuire exterioară, lucrări de înlocuire a vechiului mobilier, lucrări de amenajare a spațiului verde din curtea bisericii, lucrări de amenajare a unei alei împrejmuitoare, lucrări de renovare a gardului bisericii, lucrări de reparație la geamuri.

Biserica Sfinților Arhangheli și-a deschis larg porțile primind cu bucurie la nenumăratelei descinderi a Întâi Stătătorului eparhiei arădene, fiind o gazdă primitoare la conferințele preoțești derulate la nivel protopopesc, și a avut bucuria deplină de a găzdui ultima slujire arhierească în a doua zi după Paști a anului 2011.

Astăzi comunitatea ortodoxă din Sebiș spre deosebire de începuturile ei când dispunea de o bisericuță de lemn, are două biserici frumoase încăpătoare și primitoare.

Trupul bisericii a crescut și s-a întărit susținut de o coloana vertebrală regăsită în lungul șir de preoți devotați misiunii lor.

Memoria colectivă i-a reținut pe: Atanasie Rouu, Gheorghe Mazovici, Augustin Mihulin, Ioan Vesa, Teodor Vesa, Gheorghe Vesa, Teodor Onaga, SimeonTomuța, Ioan Bogdan, Petru Sălăjan, Ioan Popa, Ioan Nădăban, Pavel Dan, Petru Bejan, Ioan Oprea, Ioan Brădean, Mihail Popa și Beni Ioja.

Pentru noi cei care astazi ducem mai departe tradiția Bisericii Ortodoxe și moștenirea spirituală a înaintașilor e important să ne cunoaștem trecutul pentru că fără trecut nu există prezent și cu siguranță nu vom putea clădi un viitor durabil.

Troita din curtea Bisericii - Vedere lateralaSf. Arhanghel Gavril -intrarea laterala dreapta BisericăPr. Beni Iojapr. Beni Ioja 2Interiorul Bisericii-Vedere centralainterior naosiconostasul bisericii-vedere centralaicoana catapeteasma- hramul bisericii „Sfintii Arhangheli”detaliu pictură boltă naosdetaliu intrare Bisericadetaliu bolta pronaosdetaliu bolta naosBiserica-vedere centrala din parcBiserica -vedere laterala soseaBiserica Vedere laterala parcbiserica vedere centrala curte