Colind în Ţara Moţilor

Un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Popovici” din parohia  Apateu, Protopopiatul Ineu din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, însoţiţi de profesorul de religie Adrian Matei, au plecat de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei – Ocrotitorul României, să colinde în Munţii Apuseni. Primul popas a fost făcut de dimineaţă în frumosul oraş Beiuş, unde au colindat la Muzeul Municipal al oraşului, împletind astfel colinda lor cu simţământul patriotic romanesc al acestor locuri, şi rememorând în preajma  Zilei  Naţionale, lupta pe care au dus-o, pentru libertatea românilor, aici în acest colţ de ţară eroii Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş.  Şi poate mai mult ca niciodată vizitarea zonei Beiuşului în preajma zilei Marii Uniri, ne duce cu gândul la Episcopul Unirii, la Episcopul Aradului Ioan Ignatie Papp (1903-1925),  fiul al Ţării Beiuşului.

De la Beiuş, colindătorii au urcat prin Pasul Vârtop în Ţara Moţilor, colinda lor  poposind la Gârda de Sus unde au fost primiţi de Prea Cucernicul Părinte Peteleu Dragomir şi de mulţimea moţilor adunaţi la Sfânta Liturghie, aşa ca în fiecare duminică şi sărbătoare. Aici la finalul Sfintei Liturghii, copii au colindat în frumoasa şi noua biserică cu Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, după care au vizitat biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, biserica veche a satului, monument istoric de o deosebită frumuseţe şi valoare.

De la Gârda de Sus, colindătorii s-au oprit la Mânăstirea Sfântul Proroc Ilie de la Albac-Rogoz, unde au colindat obştea monahală de aici, fiind întâmpinaţi de Prea Cuvioasa Maică Stareţă Ioanichia Gligor şi de Prea Cuviosul Părinte Dionisie Ignat, duhovnicul mănăstirii, împreună cu toată obştea.

De la Mânăstirea Sfântul Ilie, colindătorii au poposit, la ceas de seara, la Mănăstirea Sfânta Treime de la Crişcior din judeţul Hunedoara, unde au fost întâmpinaţi de Prea Cuvioasa Maică Stareţă Ioana Vintilă, împreună cu toată obştea mănăstirii.

Dragostea şi căldura sufletească cu care au fost primiţi, precum şi  frumoasele cuvinte pe care Prea Cuviosul părinte Dionisie Ignat, şi Prea Cuvioasele Maici Stareţe, le-au adresat copiilor colindători, i-a determinat pe copii să promită împreună cu versul colindei: „Şi la anu’ om veni / Numa’ sănătoşi de-om fi”.