Seri de cateheză dedicate Sfântului Efrem Sirul, în Parohia Scânteia

În Parohia Scânteia din Protopopiatul Arad, la iniţiativa părintelui paroh Gabriel-Ioan Vladu, s-a desfăşurat un program de seri duhovniceşti închinate Sfântului Cuv. Efrem Sirul, pomenit în această săptămână, mai precis în data de 28 ianuarie. Citirea împreună, credincioşi – preot, în biserică, a celor Şapte plânsuri ale Sfântului Efrem Sirul a constituit firul roşu al săptămânii de cateheză din parohia Scânteia. Desfăşurată în perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2015, incluzând astfel şi ziua de pomenire a Sfântului Efrem Sirul, manifestarea a cuprins în fapt un program de rugăciune şi cateheză cu săvârşirea zilnică în biserică a Ceasului al IX – lea, a Vecerniei, a Acatistului şi a Plânsului Sfântului Efrem Sirul, urmate de un cuvânt de învăţătură referitor la Plânsul zilei respective.

„Prăznuirea extinsă pe parcursul unei săptămâni întregi a Sfântului Efrem Sirul şi mai ales rugăciunea zilnică sprijinită pe cele şapte plânsuri ale Sfântului s-au săvârşit în primul rând în scop misionar şi de pastoraţie. Dialogurile dintre preot şi credincioşi, dar mai ales mărturisirile din Sfânta Taină a Spovedaniei, au conturat, pe de o parte dorinţa celor păstoriţi de a schimba răul în bine în viaţa lor duhovnicească, iar pe de altă parte neputinţa de a mobiliza mai ales voinţa pentru punerea în fapt a schimbărilor propuse.

Am considerat de ajutor, în acest sens, familiarizarea credincioşilor cu aceste rugăciuni-plânsuri ce au un caracter extrem de concret, realist si aplicativ fiind indicate spre citire, aşa cum se precizează în preambulul lor, „celor care vor să-şi schimbe voia lor cea plecată spre patimi şi dezmierdări”. Interesant de amintit este faptul că, alături de credincioşii care au participat la rugăciune, aceştia şi-au dorit să fie pomeniţi la ectenii şi rude sau prieteni care nu se aflau de faţă dar erau copleşiţi de aceleaşi neputinţe” –a precizat preotul paroh Gabriel Vladu. De asemenea, la aceste seri de rugăciune au participat şi numeroşi copilaşi, care s-au arătat atraşi de atmosfera duhovnicească din sfânta biserică.

Protos. Iustin Popovici

b j r