Emoții și bucurie pentru promoția 2005 a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Ziua de 28 mai 2015 a constituit pentru cele patru programe de studii teologice: Pastorală, Didactică-limba română, Didactică-limba engleză și Asistență socială, ale Facultății de Teologie Ortodoxă a Univeristății „Aurel Vlaicu” din Arad, promoția 2005, un remember plin de bucuria emoției revederii, la trecerea unui deceniu de la absolvirea cursurilor universitare de licență.

Festivitățile au debutat în Catedrala Veche a Aradului unde, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, s-a oficiat un Te Deum de mulțumire. În cuvântul său, ÎPS Sa a felicitat această promoție „care face cinste Facultății de Teologie și Arhiepiscopiei Aradului, nu numai în arealul eparhiei noastre ci trecând dincolo de granițele ei, îndeosebi în cele din vecinătate: Episcopia Devei și Hunedoarei, care atunci era alipită Aradului, precum și în Arhiepiscopia Timișoarei, dar și a altora. Un deceniu nu e mult, dar e suficient pentru a dovedi capacitatea și modul de dezvoltare a virtuților, pe măsura vocației fiecăruia dar și a ceea ce ați primit pe băncile acestei școli teologice de la vrednicii noștri profesori”. De asemenea, ÎPS a continuat arătând că: „Suntem acum în ajunul Praznicului Rusaliilor, care amintește de momentul întemeierii Bisericii, fiind prilejul care ne cheamă să fim „ai lui Hristos”, și să-L reprezentăm cu adevărat în orice stare am fi fiecare: la altar, la catedră sau oriunde altundeva. Privindu-vă acum socotesc că avem bune nădejdi în direcția aceasta, tocmai pentru că suntem în acest an omagial, dedicat cu precădere misiunii Bisericii în societate”.

Părintele Decan, pr. prof. Ioan Tulcan a mulțumit Chiriarhului pentru prezență: „ea înseamnă pentru noi o încurajare, o mângâiere și o bucurie duhovnicească. De asemenea, mulțumim și pentru faptul că ați contribuit prin lucrarea de zidire, migăloasă, plină de înțelepciune, de răbdare și de viziune la temelia Facultății noastre, desigur și la temelia formării acestor teologi”.

În continuare, aula venerabilei instituții teologice a găzduit îndătinatul curs festiv. În deschiderea acestuia, părintele decan a arătat că: „promoția aceasta nu este doar numeroasă ci și valoroasă prin aceea că roadele muncii evidențiate de majoritatea dintre dumneavoastră evidențiază soliditatea formării lor în această facultate dar și seriozitatea și determinarea lor pentru care au venit să învețe și să slujească Bisericii și societății. Mai mult, acest eveniment deschide seria multiplelor momente de bucurie ce vor urma: revederea de 20 de ani a primei promoții post-revoluționare; absolvirea celei de-a 21 promoții iar anul care vine aducându-ne emoția celor 25 de ani de la re-fondarea acestei Facultăți de Teologie în Arad. Tocmai de aceea, dragi absolvenți, vă mulțumim și vă felicităm pentru că ați reușit să faceți posbil acest popas duhovnicesc care ne aduce numeroase satisfacții”

A urmat la cuvânt pr. prof. Cristinel Ioja care a transmis, în calitatea sa de Președinte al Senatului Univeristății „Aurel Vlaicu”, felicitările venite din partea acestui for de conducere, atât pentru această promoție, cât și pentru Facultatea de Teologie: „ o Facultate care s-a împus în arealul teologiei românești, ajungând acum la o maturitate, dovadă stând oferta sa educațională bogată care include toate cele trei forme de studii: licență, masterat și doctorat. Prin urmare, suntem mândri de voi și de realizările voastre, după cum și voi trebuie să fiți mândri că sunteți absolvenți ai acestei înalte școli teologice”.

Părinte profesor Constantin Rus, directorul Departamentului de Discipline Teologice a susținut cursul festiv, în care a problematizat pe marginea implicării active și constructive, a tuturor, pentru menținerea și buna desfășurarea a orei de religie în școlile de stat, cât și pentru educația creștină a copiilor noștri, în fața cărora se ridică astăzi o serie de provocări.

Părintele Nicandru Cuțaru, fost duhovnic al acestei promoții, a dat citire catalogului. Din cei peste 100 de absolvenți, cei care au răspuns prezent și-au prezentat, în câteva cuvinte, realizările profesionale și personale, toți amintindu-și cu bucurie de momentele petrecute în vremea studenției arădene, exprimându-și totodată și elogiul la adresa cadrelor didactice.

Domnul Mircea Buta, profesorul de muzică bisericească, a încheiat șirul cuvântărilor, exteriorizând sentimentele de emoție „pe care le trăim acum și noi, dascălii voștri”.

Sub buna organizare a părintelui Arhid. prof. Tiberiu Ardelean, ziua aceasta specială s-a încheiat cu o frumoasă agapă, unde s-au depănat amintirile plăcute ale unui trecut nu foarte îndepărtat dar și proiectele viitoare pe care le nutrește fiecare.

Pr. Filip Albu

poza 3 poza 4