Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Ineu

​Luni, 19 octombrie 2015 a avut loc Conferința Preoțească semestrială de toamnă în Protopopiatul Ineu, cu tema „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al Marilor păstori de suflete din Eparhii”.

​Ziua a început prin săvârșirea slujbei de Tedeum în Biserica Parohială Ineu-Centru, de către Pr. Ciprian Tripa – Schitul Tămand, Pr. Sas Radu – Parohia Agrișul Mic și Pr. Trânc Nicușor Teofil – Parohia Susag, iar răspunsurile la strană au fost asigurate de preoții protopopiatului.
​Partea a doua a conferinței a continuat la sediul Protopopiatului Ineu, unde Pr. Protopop Adrian Zaha, împreună cu preoții protopopiatului au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, care a prezidat lucrările conferinței.
​După cuvântul Părintelelui Protopop Adrian Zaha despre Sfântul Ioan Gură de Aur, comemorat în mod deosebit în acest an și despre Sfântul Sava Brancovici, ca unul care a fost protopop al Ineului, a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop.
​În cuvântul Întâistătătorului eparhiei noastre a fost evidențiată legătura mediului monahal cu parohiile, importanța medicală și a asistenței medicale în spațiul bisericesc, cu referire la Sfântul Ioan Gură de Aur, precum și la marii păstori de suflete pe care i-a evidențiat: Pr. Vasile Ciobanu (duhovnic, cadru militar, primul preot paroh la Viena, profesor la Cluj și București de medicină pastorală, etc.), Pr. Benedict Ghiuș, Pr. Damian Tudor (Primul duhovnic al Facultății de Teologie), Pr. Martir Ilarion Felea și alții.
​Prezent la Conferința de toamnă Părintele Protosinghel Teodor Vid, Consilier administrativ-bisericesc și Exarhul mănăstirilor, a continuat mai apoi, din încredințarea Înaltpreasfințitului, conducerea lucrărilor, subliniind importanța Sfântului Ioan Gură de Aur și a celorlalți păstori de suflet ca modele de urmat pentru preoți și credincioși.
​Referentul principal a fost Pr. Radu Sas – Parohia Agrișul Mic, care a scos în relief faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost numit pe drept „ambasadorul săracilor” și „apostolul carității” întrucât a combătut cu tărie nedreptățile sociale ale vremii în care a activat; a arătat importanța sa pentru întreaga omenire, prin faptul că a fost cel mai mare cuvântător, pedagog și orator creștin al tuturor timpurilor. În viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur, omul este o valoare unică în cer și pe pământ. Sutele de predici, tratate și scrisori ale sale sunt o vastă policlinică spirituală pentru tratamentul sufletului în toate situațiile.
​Tot de Pr. Radu a fost evocată personalitatea Preotului Ilarion Felea ca profesor, păstor de suflete, slujitor al altarului, mărturisitor și martir.
​Dintre ceilalți părinți coreferenți, la personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, au mai adus precizări Pr. Moțco Filaret – Parohia Chereluș și Pr. Bun Teodor – Parohia Tauț. Pr. Trânc Nicușor Teofil – Parohia Susag a scos în evidență pe Sfântul Sava Brancovici; iar Pr. Achim Giani – Parohia Dud a amintit de personalitatea Părintelui Ic. Stavr. Demian Tudor și a Arhimandritului Filimon de la Mănăstirea Feredeu despre care se știe că în anul 1693 a fost mazilit de turci pentru că a mărturisit dreapta credință, fiind propus astfel spre canonizare pentru moartea sa martirică.
​Au mai luat cuvântul aducând completări Pr. Ioan Montoi – Parohia Tăgădău, Pr. Sever Mocanu – Pahoria Ineu Traian, arătând că Biserica parohială aflată în construcție este singura în eparhie cu Hramul Sfinților Ilie Iorest și Sava Brancovici, precum și Pr. Moise Nica – Parohia Șomoșcheș care a evidențiat că Ineul a fost reședință episcopală enumerând episcopii și urmașii acestora, dar și pe preoții din acest protopopiat care de-a lungul timpului s-au remarcat ca mari păstori de suflete și preoți devotați, precizând că o monografie a Protopopiatului Ineu este în curs de finalizare.
​După ce părintele consilier a lămurit câteva chestiuni administrative, părintele protopop a mulțumit Întâistătătorului pentru dragostea cu care a venit în mijlocul nostru, preoților din protopopiat, conferința încheindu-se în duh de rugăciune.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moțiori

image image image