SFINȚIRE DE TROIȚĂ ÎN PAROHIA ROȘIA NOUĂ

 

În duminica a XIX-a după Rusalii credincioșii Parohiei Ortodoxe Române Roșia Nouă și Obârșia, Protopopiatul Lipova, au participat începând cu orele 17:00 la sfințirea unei troițe primită în dar de credincioșii acestei parohii din partea Asociației „Ieromonah Arsenie Boca” din Arad. Această troiță a fost sculptată manual în comuna Drăgănescu, județul Ilfov, având imprimat și chipul Părintelui Arsenie Boca.

Troița a fost amplasată într-unul din cimitirele parohiale, cunoscut ca și „cimitirul din țarină”, cimitir aflat la intrarea în satul Roșia Nouă, locul acesteia fiind ales de către preotul paroh Craveț Cătălin-Dumitru dimpreună cu donatorii, deoarece împrejurul acestei troițe va fi construit și un foișor, pentru o mai bună protecție în timp a troiței donate, dar și pentru slujbele din perioada Sfintelor Paști, când credincioșii parohiei își comemorează persoanele dragi lor plecate la cele veșnice.

Serviciul divin a început prin slujba de sfințire a apei, continuând cu cea de sfințire a troiței. La această slujbă au participat alături de preotul paroh și părintele Bălănescu Ionel de la Parohia Ilteu, părintele Dimitriu Ștefan de la Parohia Petriș, și părintele ieromonah Nectarie, din partea Asociației, din Alba Iulia. În cuvântul său de învățătură, părintele Dimitriu Ștefan a vorbit despre importanța Sfintei Cruci pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Căci cuvântul crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”(I Corinteni 1, 18), arătând prefigurarea Sfintei Cruci în Vechiul Testament, prin prima catismă a Catavasiilor Sfintei Cruci: „Cruce însemnând Moise…”, și terminând cu perioada nou-testamentară, prin Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, dând și adevărate sfaturi credincioșilor și rugându-i să rămână statornici în credința lor ortodoxă, credința strămoșilor.

La final preotul paroh Craveț Cătălin Dumitru a mulțumit preoților împreuna-slujire, membrilor prezenți din partea Asociației „Ieromonah Arsenie Boca” din Arad pentru frumosul dar oferit acestei parohii de o mare valoare pentru comunitatea creștină a parohiei, rugându-L pe bunul Dumnezeu ca să vegheze asupra celor care s-au ostenit cu donarea și montarea Sfintei Troițe și de acum înainte. Preotul paroh a mulțumit și credincioșilor care și-au rupt din timpul lor și au venit spre a se împreună-ruga cu preoții slujitori și ceilalți invitați lui Dumnezeu. La final membrii donatori au oferit celor prezenți câte o gustare.

A transmis Pr. Paroh Craveț Cătălin Dumitru

20151004_170409 20151004_170437 20151004_173130