Slujire arhierească la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 21-a după Rusalii, 11 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul manifestărilor organizate la împlinirea a 150 de ani de la târnosirea acesteia. Din sobor au făcut parte şi părintele arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Mănăstirii Feredeu. 

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Rodirea cuvântului dumnezeiesc”(bazat pe citirile scripturistice ale duminicii: Gal. 2; Lc. 8), Chiriarhul a făcut ca o concluzie la Pilda semănătorului în care Acesta este Dumnezeu, sămânţa este cuvântul Său iar locul în care cade, sufletul omului. Acesta, la rândul său, fiind chipul lui Dumnezeu, tinzând spre asemănarea cu El, însuşi seamănă mereu, abia după roadă să constate dacă a lucrat bine sau rău. Dar, după cum Semănătorul este Bun şi sămânţa la fel, doar calitatea pământului devine cea precumpănitoare. Omul însuşi este aparţinător pământului dar trebuie să încerce să-l îmbunătăţească potrivit şi ziceri că omul sfinţeşte locul. El primeşte cuvântul lui Dumnezeu spre a se strădui la rândul său să-l semene mai departe spre bogată roadă duhovnicească, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

După aceasta, Părintele Traian-Ioan Micoroi, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru), intitulat ,,O cetate a credinţei, culturii şi unităţii româneşti”. Preafericirea Sa subliniază faptul că ,,de la începutul existenței ei şi până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire şi osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului şi sprijinitori ai celor aflaţi în nevoi’’. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL transmite felicitări şi părinteşti binecuvântări Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului şi credincioșilor Parohiei Arad-Centru, precum şi tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de soborul slujitor, săvârşeşte Slujba Parastasului pentru toţi ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi susţinătorii Catedralei Vechi, trecuţi la cele veşnice.

Protos. Iustin Popovici

01 02 03 005 05 06 07 08 09 10