Legătură internațională între școlile teologice

În zilele de 18 și 19 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Aradului a primit înalta vizită a Preafericitului Părinte Krystof, Mitropolit Emerit al Bisericii Ortodoxe din ținuturile Cehiei și din Slovacia, totodată cadru didactic al unei importante școli teologice ortodoxe. Ca scop principal al vizitei Preafericii Sale la Arad se înscrie o mai bună cunoaștere a școlilor teologice arădene și susținerea unei prelegeri pe temă de Istorie Bisericească Universală, de asemenea încheierea unui parteneriat Erasmus între cele două Facultăți de Teologie Ortodoxă adică din Arad și din Presov-Slovacia.

În cea dintâi zi a vizitei oaspetele în aula Facultății de Teologie a conferențiat despre viața ortodoxă din țara Sa în timpul celui de-al doilea război mondial. Aceasta a fost urmată de obișnuitele luări de cuvânt din partea asistenței, la care s-a răspuns în modul care a întregit expunerea cu date inedite. În după amiaza zilei au fost vizitate următoarele obiective : catedrala Sfânta Treime, biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Arad, Muzeul Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria, Mănăstirea Feredeu și parohia Covăsânț din Protopopiatul Lipova. Peste tot au fost întâmpinați de personalul de răspundere, preoți, primari, profesori și muzeografi.

În cea de-a doua zi, Joi 19 noiembrie 2015, înaintea plecării spre țară  Preafericitul Părinte Krystof a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și un sobor de preoți și diaconi din rândul cărora a făcut parte și Preacucernicul Părinte Andrei Danciu- parohul bisericii ortodoxe române din Praga. La momentul rânduit, absolventul de teologie Cristian-Gheorghe Porcolean, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a mulțumit Preafericitului Părinte Krystof pentru vizita efectuată în Eparhia arădeană, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, răspunzând  Ierahul oaspete; în cuvântările ținute evidențiindu-se bunele raporturi între cele două Biserici, în unitatea întregii Ortodoxii și importanța mărturiei date prin misiuniile lor comune, subliniată mai ales în cadrul anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii în Patriarhia Română.

Protos. Iustin Popovici

                                                                                

1    6