Sfântul Ioan Gură de Aur prăznuit la Catedrala arhiepiscopală din Arad

În fiecare an, Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad, care adăposteşte racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom,  primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint, se află în zi de aleasă sărbătoare.  Ziua de 13 noiembrie a devenit un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni. În ziua de joi, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei. Momentul culminant al serii a fost procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul catedralei, după care sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul lăcaşului de cult spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

În ziua de 13 noiembrie, în Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor slujitori. La toate slujbele săvârşite cu prilejul sărbătoririi acestui mare sfânt, chiriarhul a rostit cuvinte de învăţătură, vorbind celor prezenţi despre câte un aspect al personalităţii sfântului, în funcţie de vremea în care a trăit şi pentru care avea să rămână un călăuzitor al societăţii, ţinând seama de schimbarea epocii istorice a antichităţii cu cea a Imperiului Roman, temeluind urmarea învăţăturii şi trăirii creştine pentru viitor. De asemenea, Chiriarhul în cuvântul său a analizat, totodată, şi opera sa, accentuându-se contribuţia exegetică şi morală pentru teologia ortodoxă şi cu precădere importanţa liturgică.

În cadrul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Aradului i-a pomenit pe cei trecuţi la cele veşnice în urma incendiului din Capitală şi s-a rugat pentru vindecarea celor ce suferă pe paturile spitalelor.

În seara zilei de praznic, la Slujba Acatistului, a vorbit despre viaţa şi personalitatea sfântului prăznuit, revelată în acatistul ce îi este închinat. Totodată, chiriarhul a amintit faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur, în anul 2007, a fost sărbătorit în toată creştinătatea iar anul 2015 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. Tot în cadrul acestei slujbe au fost rostite rugăciuni pentru pace şi unitate în ţară.

Numărul mare de credincioşi care au participat în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la Catedrala arhiepiscopală din Arad, sunt expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioşilor arădeni şi nu numai.

Protos. Iustin Popovici

0 2 3 4 5 6