ÎNALTPREASFINŢITUL PĂRINTE TIMOTEI, ARHIEPISCOPUL ARADULUI ŞI-A SĂRBĂTORIT OCROTITORUL SPIRITUAL

Ziua de 22 ianuarie a fiecărui an este înscrisă în calendarul Bisericii noastre ca fiind ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Timotei, ucenicul cel iubit al Sfântului Apostol Pavel şi ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Această zi a devenit zi de mare bucurie pentru preoţii şi credincioşii Arhiepiscopiei Aradului, întrucât Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte  Timotei, încă din anul 1969, de la slăvita zi de prăznuire a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), are rânduit ca ocrotitor de suflet pe Sfântul Apostol Timotei.

Şi în acest an, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a asistat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala veche din Arad, unde părintele paroh Traian Micoroi a adresat un cuvânt de felicitare. După aceasta, în sala festivă a reşedinţei arhiepiscopale Ierarhul arădenilor a fost înconjurat cu multă dragoste de oficialităţile centrale  şi locale, reprezentanţii celorlalte culte istorice din municipiu, aflându-ne în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină,  reprezentanţi ai şcolilor din eparhie, ostenitorii Centrului Eparhial, preoţii, monahii şi monahiile din Eparhia Aradului.

Chiriarhul  a rostit un cuvânt de mulţumire deosebit de bogat în conţinut, atât prin adâncimea cugetării teologice cât şi prin îndemnurile părinteşti deosebit de sensibile ce au fost adresate celor prezenţi, acum la început de an omagial dedicate educaţiei religioase a tinerilor creştin ortodocşi.

Din partea ostenitorilor Centrului eparhial, a preoţilor şi credincioşilor arădeni, a luat cuvântul părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, care l-a felicitat pe Înaltpreasfinţitul Timotei.

De asemenea, cuvânt de felicitare a adresat şi domnul ing.dr. Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

Mulţumind mai întâi Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui nostru sufletesc, Îl rugăm pe El, Dătătorul a tot binele, să întărească prin Harul Său ceresc, pe Ierarhul nostru, cu sănătate îndelungată şi cu sporite puteri sufleteşti, spre slujirea cât mai rodnică a Bisericii strămoşeşti şi a semenilor noştri.

Protos. Iustin Popovici

 

 Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin şi din mamă de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Din Faptele Apostolilor, aflăm că Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un şchiop din pântecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduieşte în casa sa, şi-l dăruieşte pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exista obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli să poarte măşti şi să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că aşa aduc jertfă zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneală în faţa acestora şi Il mărturiseşte pe Hristos. Aceştia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut până când şi-a dat duhul. Trupul său a fost îngropat cu cinste în locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaştele sale au fost duse în Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul şi au fost puse în biserica ,,Sfinţii Apostoli”, alături de Apostolii Luca şi Andrei.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiintă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, apostole Timotei: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

20160122_120737

20160122_120813

20160122_120819