Concertul Coralei preoţilor Arhiepiscopiei Aradului în pragul Intrării Domnului în Ierusalim

Cu câteva zile înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim, credincioşii cetăţii Aradului, mai cu seamă cei ai Catedralei istorice a Aradului s-au bucurat şi s-au înălţat duhovniceşte prin glasurile preoţilor, membrii componenţi ai Coralei preoţilor din Arhiepiscopia Aradului, cor dirijat de Părintele Arhidiacon Tiberiu Ardelean, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei.

Prezentarea concertului coralei a fost realizată de Părintele Profesor Univ. Dr. Cristinel Ioja, care a surprins într-un mod sublim legătura dintre Teologia perioadei în care ne aflăm şi acordurile pieselor muzicale interpretate.

Concertul coralei se integrează în buna Tradiţie pe care o avem în Arhiepiscopia Aradului, ca preoţii, slujitori devotaţi ai altarelor lui Dumnezeu în istorie, să aducă în preajma marilor Praznice, mesajul teologic şi duhovnicesc al Bisericii, îmbrăcat în haina melodică locală, în corespondenţă cu aspiraţiile spirituale ale credincioşilor şi cu specificul perioadei pe care o traversăm.

Acest gest cu încărcătură eclesial-spirituală, cu puternice rezonanţe în cultul şi Liturghia Bisericii, se doreşte a fi receptat nu doar ca pe un dar interpretativ de înalt nivel muzicologic, ci, în primul rând, ca un semn al dragostei preoţilor în frunte cu Întâi Stătătorul Arhiepiscopiei noastre pentru cei credincioşi, pentru devotamentul lor şi mărturisirea credinţei lor în Persoana lui Hristos Cel răstignit şi înviat.

În acelaşi sens, efortul de a interpreta şi transmite prin melosul bisericesc local mesajul duhovnicesc al Postului Paştilor, trebuie văzut ca un gest al responsabilităţii şi asumării din partea preoţimii arădene a dimensiunilor ascetice şi spiritual-liturgice ale Postului Paştilor, precum şi conştiinţa că în urcuşul spre Crucea şi Învierea lui Hristos suntem chemaţi să rămânem în rugăciune, solidaritate, nădejde şi iubire.

În programul cultural-artistic s-au interpretat lucrări de: N. Lungu, D. Bortneanski, Pr. I. Şerb, Gh. Mandicevski, lucrări care au transmis mesajul duhovnicesc al perioadei bisericeşti pe care o traversăm.

La finalul reprezentaţiei noastre Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a subliniat rolul misiunii pe care o face corala preoţilor în eparhia Aradului, mulţumind preoţilor „care se fac pildă pentru credincioşii pe care-i păstoresc”, pentru efortul şi dragostea arătată faţă de cântarea corală şi implicit faţă de biserică.

Protos. Dr. Iustin Popovici

IMG_20160421_192158

IMG_20160421_195635