Bucurie duhovnicească de Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, obştea monahală, în frunte cu Părintele protosinghel Grigorie Timiş, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini, au avut bucuria de-ai întâmpina pe cei doi Ierarhi bănăţeni, pe Înaltpreasfinţitul Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului şi pe Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI,  Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinţitul Părinte IOAN a dat răspuns invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte TIMOTEI de a participa la hramul Paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoş-Bodrog.

Cu acest prilej, cei doi Ierarhi, înconjuraţi de soborul slujitor, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii.

În cadrul slujbei, ierodiaconul Antonie Oanea a fost hirotonit ieromonah pe seama sfintei mănăstiri, iar la finalul slujbei acesta împreună cu ieromonahul Veniamin Stan au fost hirotesiţi duhovnici.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învăţătură, făcând o exegeză a textului biblic de la Matei cap. 17, cu referire la acest praznic. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a făcut o prezentare a aşezării Muntelui Tabor de care este legată în primul rând Schimbarea la Faţă a Domnului, locul unde Iisus şi-a arătat strălucirea (Dumnezeirea) în faţa celor trei ucenici ai Săi: Petru, Iacov şi Ioan.

Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei, au fost  binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi în cinstea marelui praznic al Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Banatului pentru această vizită efectuată în Eparhia Aradului şi pentru împreuna slujire la străvechea mănăstire din părţile Banatului.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche vatră monahală din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, încă de la atestarea documentară a ei, din anul 1177.

Protos. Dr. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image

image