PENTRU SUFLETUL VÂRSTNICILOR

Programul filantropic „Ceai bun de suflet” se desfășoară cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Persoanelor Vârstnice la nivel mondial în cadrul Arhiepiscopiei Aradului la inițiativa Asociației Filantropia Arad.

Programul propune și anul acesta, în toată luna octombrie, implementarea în parohii a unor activități dedicate persoanelor vârstnice de pe cuprinsul întregii Arhiepiscopii a Aradului. Se are în vedere nevoia de implicare a vârstnicilor în viața comunității prin aportul experienței lor de o viață.

Anul acesta, reprezentanții asociației, împreună cu un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad au petrecut vineri 30 septembrie 2016, timp de câteva ore împreună cu persoanele aflate în Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul DDAC Arad. Programul a fost realizat împreună cu preoții misionari care se îngrijesc de persoanele vârstinice, P.C. părinte Ioan Măcean și P.C. părinte Aurel Jigovan.

Cu această ocazie, vârstnicii au servit un ceai în timp ce și-au depănat amintiri din tinerețe, și-au plâns necazurile și durerile, apoi au cântat pricesne, cântece patriotice și s-au rugat pentru sănătate și ajutor de la Dumnezeu. Programul s-a desfășurat în clubul centrului, după care grupul de misionari au vizitat toate pavilioanele centrului unde au cântat și felicitat toți vârstnicii cu prilejul zilei omagiale. La final, toți s-au închinat în capela ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” aflată în incinta Centrului pentru vârstnici, unde au cântat mai multe pricesne.

Alături de oaspeți a  fost și D-na Fira Popa – director al centrului, care a adus cuvinte de mulțumire în primul rând Întâistătătorului eparhiei, Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului pentru permanenta purtare de grijă și pentru faptul că „beneficiarii centrului pot simți constant dragostea și apropierea Bisericii Ortodoxe”. Apoi a mulțumit și reprezentanților asociației pentru susținerea programului filantropic și nu în ultimul rând conducerii Seminarului Teologic Ortodox din Arad pentru implicarea elevilor seminariști în activități de voluntariat.

Cu acest prilej omagial, Arhiepiscopia Aradului prin Sectorul Social, a dăruit Centrului pentru vârstnici produse de panificație și mai multe fructe și legume.

Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din cadrul DDAC Arad este este o instituţie socio-medicală aflată în grija Consiliului Local al Primăriei Arad, care asigură asistenţa în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice şi cu dizabilităţi, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie şi petrecere a timpului liber, asistenţă socială şi psihologică. Capacitatea centrului este de 150 de beneficiari.

Programul asociației urmărește îmbunătățirea vieții persoanelor în vârstă din parohiile arădene și respectarea drepturilor acestor persoane, pentru a putea trăi cu demnitate alături de ceilalți membrii ai comunității.

Prin realizarea obiectivelor sale, Asociația Filantropia Arad urmărește să sprijine Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei social-filantropică săvârșită pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.

Pr. cons. Gabriel Mariș

20160930_110926

20160930_110949

20160930_124945