Slujire arhierească şi instalare de preot la Penitenciarul de maximă siguranţă din Arad

Luni, 05 decembrie, ziua în care creștinii ortodocşi sărbătoresc pe Sfântul Sava cel Sfințit și ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, episcopul Mirelor Lichiei, la invitația domnului Claudiu Sava, directorul Penitenciarului din Arad și a preotului capelan Vlad Oneţ, noul preot al Unității Penitenciarului de Maximă Siguranță din Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de numeroși preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din cadrul Penitenciarului Arad, împlinind ca de fiecare dată cuvântul Mântuitorului în care spune „în temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei 25, 36). Slujirea Înaltpreasfinției Sale a fost legată de data sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, deoarece în urmă cu 14 ani, în ziua de 6 decembrie a avut loc slujba de sfințire a bisericii Penitenciarului din Arad.

Ziua aceasta a fost una binecuvântată pentru toți angajații Penitenciarului și pentru persoanele private de libertate deoarece s-au bucurat de prezența Înaltpreasfinției Sale, care la momentul cuvenit a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, pus sub titlul ,,Din roada duhului” (cf. citirilor scripturistice ale zilei: II Tim. 2; Gal. 5-6; Lc. 19; Matei 11), în care arată cum calendarul bisericesc folosit cu bună ştiinţă înlesneşte deprinderea unui adevărat program de instruire şi educaţie creştină, prin mânuirea registrelor de subîmpărţirile judicioaseale anului scoţând în evidenţă pe perioade, sărbători sau zile, timpul şi spaţiul liturgic al practicilor religioase ca rugăciune, post, slujbă, lucrare, ca şi posibilitatea împletirii cu diferitele planuri ale vieţii credincioşilor, înţelegând cel şcolar, cultural, economic şi altele ce asigură propăşirea generală. Este deci un dreptar de viaţă creştină asigurând echilibrul acesteia, călăuzind pe calea dreaptă a bunelor împliniri. Unul dintre cei care au stăruit în cunoaşterea şi urmarea prevederilor calendaristice este şi sfântul zilei, Sava cel Sfinţit, care ne-a lăsat şi o rânduială a slujbelor religioase numită şi tipic, pe care le observăm spre o activitate rodnică, după cum ilustrează istoria mănăstirilor Ţării Sfinte din vremea sa, jumătatea mileniului întâi. Într-o astfel de atmosferă duhovnicească s-au format mari personalităţi ale Bisericii, între care cea a Sfântului Ierarh Nicolae, ce se prăznuieşte mâine, pildă de bunătate, iubire şi ajutorarea a aproapelui. În perioada pusă sub semnul său până la Crăciun suntem îndemnaţi a stărui în a-i urma pilda, având în vedere pe cei în nevoi şi a face parte bucuriei copiilor şi celor tineri, potrivit chemării Domnului a Îl urma în misiunea mântuitoare.

În acest cadru liturgic a avut loc şi instalarea preotului Vlad Oneţ, capelan al Penitenciarul din Arad, numit la începutul lunii noiembrie în urma examenelor susținute în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, pe care le-a promovat. La sfârşitul sfintei slujbe, tânărul preot a fost hirotesit întru iconom de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.

La această zi de bucurie, angajații penitenciarul au sărbătorit și onomastica numelui directorului Penitenciarului din Arad, cu ocazia prăznuirii Sfântului Sava cel Sfințit.

Tot cu acest prilej, părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Timotei, a purces la ceremonia de instalare a noului preot, prezentându-le celor prezenți întreaga activitate a sa de până acum, activitate care-l face vrednic să primească toată încrederea că va împlini cu siguranță această nouă misiune pe care a primit-o prin arhiereasca binecuvântare a blândului și bunului Arhipăstor Timotei, aceea de a căuta în fiecare persoană privată de libertate darul lui Dumnezeu dat omului, Chipul Său, acel chip dumnezeiesc știrbit de puterea păcatului și a morții, pentru a-i aduce pe toți la  asemănarea Sfintei Treimi, spre împlinirea scopului întregii umanități, acela de a-și mântui sufletul.

Preotul capelan a mulţumit tuturor celor prezenți pentru prezența la acest eveniment unic în toată activitatea Penitenciarului din Arad, dar și pentru modul exemplar în care a fost primit de către superiori și colegi.

Preotul Lele Dan, preot capelan la Penitenciarului din Oradea, desemnat de către preotul coordonator Florin Smarandi ca reprezentant al preoților de penitenciar, în cuvântul său a precizat că numirea părintelui Vlad Oneț, ca preot capelan, este de un real folos și o bucurie pentru toți creștinii ortodocși din Penitenciarul Arad care vor cere sfaturi duhovnicești și vor veni să-și deschidă sufletul în scaunul Sfintei Taine a Spovedaniei.

La momentul împărțirii anafurei cei prezenți au primit din partea Arhiepiscopiei Aradului câte un pachet ca dar, în amintirea darurilor pe care le-a dăruit și Sfântul Ierarh Nicolae celor aflați în nevoie.

Protos. Dr. Iustin Popovici

Pr.ic.stavr. Gabriel Mariş

20161205_220225

20161205_220718

dsc06862