Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, însoţit de Preacuviosul dr. Iustin Popovici – consilier cultural la Arhiepiscopia Aradului, Seminarul Teologic Ortodox Arad a organizat în data de 26 ianuarie 2017, serbarea tradițională a acestei luni, în cadrul căreia s-au sărbătorit trei evenimente deosebit de importante, care au marcat și marchează istoria, cultura și teologia Bisericii noastre Ortodoxe românești: ziua de 15 ianuarie 1850 – nașterea poetului național Mihai Eminescu, 24 ianuarie 1859- ziua Unirii Principatelor Române și Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi- 30 Ianuarie a fiecărui an.
Manifestarea artistică, prezentată de PC. Pr. Prof. Codin Șimonca-Oprița, a început prin intonarea troparului Sfinților Trei Ierarhi de către Corul Seminarului, condus de prof. Ștefan-Adrian Bugy.
Partea a II-a s-a desfășurat sub auspiciile geniului eminescian – motiv pentru care s-au recitat poezii ale marelui poet, s-au interpretat piese muzicale pe versuri eminesciene; elevii au fost îndrumaţi de doamna profesoară de Limba şi literatura română, Irina-Elena Ancuța. Corul ,,Voci de primăvară”, dirijat de doamna profesoară Corina Teuca, de la Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi”, s-a remarcat prin măiestria sa interpretativă, dar și prin prospețime, încântându-ne cu frumoasele melodii, inspirate din versurile lui Mihai Eminescu.
Ultima parte a avut ca subiect Unirea Principatelor, prilej cu care s-au recitat poezii patriotice, s-au citit referate despre acest eveniment și s-au cântat piese patriotice. La final PC. Diac. Prof. Călin Teuca, directorul Seminarului, vorbind despre importanța celor trei evenimente, a mulțumit tuturor pentru prezență și l-a rugat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei să rostească un cuvânt de binecuvântare.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a spus că frumuseţea festivităţii a arătat prin colaborarea celor două şcoli participante ataşamentul tineretului ortodox faţă de patrimonial naţional şi bisericesc ca şi de tot ceea ce înseamnă unitatea de cuget şi simţiri ce călăuzeşte formarea generaţiilor viitoare pe măsura exigenţelor lumii. Sfinţii Trei Ierarhi evocă mai ales unitatea bisericească, unirea Ţărilor Româneşti pe cea naţională iar Luceafărul poeziei româneşti pe cea de limbă şi cultură, toate într-o strălucită armonie. La final Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru strădania depusă la reuşita evenimentului făcând obişnuitele urări pentru succesul pe mai departe în împlinirea îndatoririlor ce le revin.
Pr. prof. Pompiliu Gavra