Ca în fiecare an, în a V-a săptămână a Postului Mare, în toată Arhiepiscopia Aradului a fost săvârşită Denia Canonului cel Mare, la care numeroşi credincioşi de toate vârstele au participat cu pioşenie şi smerenie pentru a se întări în urcuşul duhovnicesc al Postului Mare.
În Catedrala Arhiepiscopală din Arad, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Deniei – Canonul cel Mare.
În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Timotei a pus înaintea ochilor sufletului celor prezenţi însemnătatea slujbei săvârşite şi foloasele duhovniceşti ce decurg din aceasta. Cântările şi citirile biblice trezesc omului credincios sentimente de căinţă, de părere de rău pentru păcatele săvârşite şi cheamă la pocăinţă, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice la această slujbă au fost oferite de grupul vocal Trifon Lugojan.
Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.
Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică.
Protos. Iustin Popovici
