În seara zilei de 29 septembrie 2017 Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a conferențiat în sala de festivități a Parohiei Arad-Centru, în ciclul „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche”. Tema aleasă s-a intitulat „Personalitatea providențială a Patriarhului Iustinian pentru mărturisirea și dăinuirea Ortodoxiei românești în timpul regimului comunist (1948-1977)”, subiectul ales de Înaltpreasfinția Sa încadrându-se în tematica anului comemorativ, stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ca un preambul al conferinței, Înaltpreasfinția Sa a participat la slujba Vecerniei oficiată în biserica Catedralei Vechi din Arad, rugându-se împreună cu credincioșii prezenți, care în bună parte au participat la conferință.
Conferința Înaltpreasfinției Sale a fost un eveniment și un act de omagiere a vrednicului de pomenire Patriarh Iustinian Marina, aceasta datorându-se legăturilor personale pe care cei doi ierarhi le-au avut în decursul timpului. Pe lângă partea istorică, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a împărtășit auditoriului experiențe personale avute cu Patriarhul Iustinian, prezentându-l pe acesta din perspectiva unui martor atât al evenimentelor din timpul patriarhatului său, cât și din poziția de membru al Sfântului Sinod condus de Patriarhul Iustinian. De remarcat că Înaltpreasfinția Sa, la momentul actual, este singurul ierarh dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a activat ca episcop sub cârmuirea Patriarhului Iustinian și că, împreună cu vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, a participat la funeraliile acestuia.
Chiar în deschiderea conferinței Înaltpreasfinția Sa a remarcat că expunerea din această seară o consideră o datorie de suflet pentru memoria Patriarhului Iustinian.
Extrem de emoționat, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a creionat personalitatea Patriarhului Iustinian începând cu sfârșitul vieții sale și readucând în memorie marile sale realizări în plan organizatoric și administrativ, ținând cont mai ales de vitregiile vremii în care și-a desfășurat activitatea. Mărturiile contemporanilor și ucenicilor Patriarhului Iustinian, precum Gala Galaction sau Valeriu Anania, au constituit puncte de referință în descrierea personalității vrednicului patriarh, pe care Înaltpreasfinția Sa le-a adus în fața auditoriului.
Legăturile patriarhului cu studenții, aprecierea de care se bucura în rândurile lor, contribuția acestuia la reorganizarea și menținerea învățământului teologic, toate aceste aspecte au fost prezentate de Înaltpreasfinția Sa, multe din experiențe fiind legate de anii studenției Înaltpreasfinției Sale la Institutul Teologic din București.
Tot din experiențele Înaltpreasfinției Sale precum și a cunoscuților și colaboratorilor Patriarhului Iustinian, cu care Înaltpreasfinția Sa a intrat în contact sau a colaborat, a fost prezentată slujirea liturgică a patriarhului, deosebita atenție pe care o acorda fiecărui credincios și slujitor, excepționala sa calitate umană, atenția sa la nevoile celorlalți, munca asiduă la birourile și administrația patriarhală, implicarea sa în mișcarea ecumenică precum și alte aspecte legate de viața și activitatea sa. Toate acestea au venit să întregească complexa personalitate a celui care a condus Biserica Ortodoxă Română vreme de aproape trei decenii.
Conferința din seara acestei zile este a douăzecea în seria „Serile duhovnicești de la Catedrala Veche”, inițiată și coordonată de Asociația ortodoxă „Calea Mântuirii”.
Lect. dr. Marcel Tang