Intercomuniune ortodoxă la sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului

De șase decenii, credincioșii bănățeni și nu numai au bucuria de a-l prăznui la 15 septembrie pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei.

În ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, mii de credincioși au venit la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane din orașul de pe Bega, pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Preasfințitul Părinte Inochentie, Episcopul de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei), Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul sârb de Banat (Patriarhia Serbiei), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. Alături de numărul mare de credincioși, la sărbătoarea Banatului, au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai mediului academic și universitar din Timișoara.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștinii.

„Este zi de sărbătoare în Banat, când credincioși din această parte de țară, și nu numai, au venit să-I mulțumească lui Dumnezeu, pentru că în urmă cu apropae 400 de ani, le-a trimis un păstor sfânt, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Sfântul Iosif, încă de pe când viețuia în Sfântul Munte, era considerat un om cu viață sfântă, ce a bineplăcut lui Dumnezeu. Atunci când a venit în Banat, teritoriu aflat sub ocupare otomană, Sfântul Iosif a avut cu aceștia o bună pace și înțelegere. Așa se face că Sfântul și-a putut defășura activitatea ca păstor duhovnicesc al credincioșilor bănățeni. Acest lucru se poate observa și astăzi, când sfântul ne-a adunat astăzi împreună din mai multe colțuri ale lumii, pentru că sfinții sunt cei care ne unesc în rugăciune unii cu alții” a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până Sâmbătă, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ele vor fi reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului monumentalului lăcaș de cult.
Sursa: http://mitropolia-banatului.ro/intercomuniune-ortodoxa-la-sarbatoarea-sfantului-iosif-cel-nou-de-la-partos-ocrotitorul-banatului/

image

image

image

image

image

image

image

image