Decanii facultăților de teologie din România în vizită la Bruxelles

Decanii facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română s-au aflat în perioada 18-19 octombrie 2017 în Belgia. Ei au vizitat instituțiile europene de la Bruxelles și Universitatea din Louvain.

Vizita membrilor Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din România a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene în colaborare cu Facultatea de Teologie din București.

În prima zi, decanii au vizitat șantierul Bisericii Sfântul Nicolae din Bruxelles. În continuare, la Parlamentul European, deputații români le-au prezentat modul de funcționare al instituțiilor europene, dar și problemele cu care se confruntă Europa în acest moment.

Pr. Prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București, a spus că România este reprezentată substanțial în Parlamentul European.

Parlamentarii noștri ne-au făcut cunoscut că sunt apărate valorile culturale și religioase ale României. Se pune accentul pe solidaritatea națiunilor europene, pe modul în care ele pot găsi soluții la problemele secolului XXI. A fost o experiență interesantă și vom împărtăși aceste impresii favorabile studenților, a declarat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București pentru Trinitas TV.

Pr. Prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași a subliniat că prezența decanilor la Bruxelles arată importanța Bisericii și a teologiei ortodoxe în cadrul țării și în cadrul Uniunii Europene.

Biserica și Teologia sunt factori importanți care nu pot fi și nu trebuie trecuți cu vederea, o voce care ar trebui să fie luată în seamă, a adăugat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași.

Delegația s-a întâlnit și cu membrii Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU). Aceștia i-au informat pe profesorii români asupra activității lor în capitala europeană și asupra întâlnirii CROCEU care a avut loc la Moscova în perioada 6-9 octombrie 2017.

În a doua zi, decanii s-au deplasat în vechiul oraș universitar Louvain, unde au vizitat biblioteca universității și carillon-ul (grup de clopote) din turnul acesteia.

Profesorii au avut o întrevedere cu reprezentanții Facultatății de Teologie Romano-Catolică, în cadrul căreia s-a discutat despre intensificarea relațiilor cu facultățile noastre și despre organizarea unor manifestări științifice.

Sursa:http://basilica.ro/decanii-facultatilor-de-teologie-din-romania-in-vizita-la-bruxelles/

image

image