Duminica 3.12.2017, credincioșii parohiei Pâncota au participat la Taina Sfântului Maslu, săvârșită de către preoții din cadrul cercului pastotal-misionar nr.3 Șiria. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către preotul Murgu Marius de la parohia Covăsînț, unde a făcut referiri la pericopa evanghelică duminicală a ”Vindecării orbului din Ierihon”(Luca 18, 35-47). Mesajul evangheliei este profund, pentru că se vorbește despre orbul din Ierihon, care și-a dorit foarte mult să vadă și a îndrăznit cu foarte mult curaj să ceară lumină de la Mântuitorul Iisus Hristos.
Rugăciunea stăruitoare a orbului, reprezintă o adevărată pildă, pentru toți oameni suferinzi, care și-au pierdut nădejea, iar ei trebuie creadă cu tărie că Dumnezeu nu uită de cel încercat, și-i trimite ajutor: ”Iisuse Fiul lui David fie-Ți milă de mine. Și cei care mergeau înainte îl certau să tacă, iar el cu mai mult curaj striga: Fiule a lui David fie-Ți milă de mine. și oprindu-Se, Iisus a poruncit să-l aducă la El, și apropindu-se l-a întrebat. Ce voiești să-ți fac? Iar el a zis: Doamne să văd! Și Iisus i-a zis:Vezi! Credința ta te-a mântuit”.(Luca 18, 38-42).
După cuvântul de învățătură preotul Murgu Marius a dat citire referatului cu tema ”Viața părintelui Ilarion Felea în timpul regimului comunist”. Referentul a relatat în amănut evenimentele mai importante din viața părintelui Ilarion Felea. Toată strădania părintelui Ilarion Felea a fost legată de misiunea de păstor de suflete și dascăl de teologie la Academia Teologică din Arad în vremuri de restriște a regimului comunist. Părintele Ilarion Felea a fost acuzat de „nedenunțare si atitudine nedemocratică”. Arestarea a avut loc în ziua de 3 martie 1945. În perioada cuprinsă între 7 martie si 20 august 1945, părintele Ilarion Felea a fost întemnițat în lagărul pentru deținuți politici din Caracal. În ziua de Bobotează a anului 1949, după sfințirea caselor, părintele a fost iarăși arestat. Între 6 ianuarie 1949 și 5 ianuarie 1950, el va trece prin mai multe închisori comuniste, precum cele din Arad, Timișoara și Aiud.
După întâia eliberare, fiind lipsit de salariul bugetar și de funcțiile ocupate în învațământul teologic, părintele Ilarion Felea a slujit ca bibliotecar și simplu preot, la Catedrala din Arad. Mai apoi, între anii 1951-1956, el va îndeplini funcția de redactor al calendarului eparhial.
În data de 25 septembrie 1958, părintele este iarăși arestat, judecarea sa de către Tribunalul Militar Cluj, având loc în taina, în ziua de 14 martie 1959. Astfel, pentru „uneltire contra ordinei sociale”, părintele a primit 20 de ani de muncă silnică, iar pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare și a mișcarii revoluționare” a primit alți 20 de ani de temniță. Cumplita pedeaspsă a început a fi savârșită în Gherla, spre a fi continuată în Aiud. Părintele Ilarion Felea a murit ca martir în închisoarea din Aiud, în ziua de 18 septembrie 1961.
La final preotul Doca Leonard a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru participare și i-a îndemnat să aprecieze darurile ascunse în suferință.
Preot Iulian Botezatu