Concertul de colinde al grupului psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin”

Această seară a adus în sufletele noastre mireasma ,,florilor dalbe” printr-un spectacol devenit deja tradiție în Eparhia Aradului: concertul de colinde susținut de grupul psaltic ,,Sfântul Ioan Damaschin” dirijat de Daniel Alb. Acest eveniment a avut loc cu binecuvântarea și sprijinul ÎPS Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu și prin implicarea Asociației studențești A.S.C.O.R. Arad, reprezentată de președintele Cătălin Drăgan. Al patrulea an consecutiv, publicul s-a strâns într-un număr impresionant în sala festivă a Colegiului Național ,,Moise Nicoară”, cu acordul direcțiunii colegiului, reprezentată de Doamna Director Diana Achim, care a fost prezentă la concert.

Colindele interpretate au avut în centru mărturisirea lui Hristos, având în vedere că ne aflăm în Anul dedicat apărătorilor ortodoxiei și al mărturisitorilor în timpul comunismului. Textul colindelor, precum și melosul lor, ne-au introdus în bucuria Tainei Întrupării Fiului lui Dumnezeu, prin piese psaltice și folclorice, precum: ,,Oaspeți cu azur în gene”, ,,Noi umblăm d-a corinda”, sau ,,Hoi leru-i Domn”. Menționăm cu aleasă admirație și interpretarea colindelor ,,A venit și aici Crăciunul” și ,,Legănelul lui Iisus”, aparținându-i sopranei Mihaela Ișpan, precum și colindul „Galbenă gutuie” apaținându-i domnului profesor Adelin Rusu.

Alături de grupul psaltic, ne-au mai bucurat cu colindele lor Grupul de copii ,,Brâncovenii”, al Parohiei Subcetate, dirijat de Domnul Profesor Marius Lăscoiu – Martin. Îmbrăcați în portul strămoșilor și purtând pe chipuri zâmbetele copilăriei, acești copii ne-au părut un cor de îngeri veniți să vestească Nașerea Domnului. Aleasăi bucurie ne-au transmis și Corul de Tineret al Parohiei Grădiște, sub îndrumarea aceluiași dirijor, precum și Grupul de fete Sfântul Lavrentie, al bisericii Facultății de Teologie din Arad. Întreg concertul a fost prezentat de părintele Petre Ursulescu, ale cărui cuvinte ne-au îndemnat la reflectarea relației noastre cu Dumnezeu și cu aproapele în lumina Praznicului Întrupării Domnului. În acest sens, părintele a rostit, în încheierea programului, îndemnul adresat de un stareț al Mănăstirii Putna, Ierom. Iachint.: ,,Duceți bucuria mântuirii acolo unde n-a putut ajunge […] și spuneți tuturor că astăzi s-a născut în lume Domnul!”.

Părtași la bucuria colindelor au fost și Protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural, Ierom. Nicolae Tang și Pr. Lucian Farcașiu ( responsabil A.S.C.O.R. ARAD) – profesori la Facultate de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea” Arad, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox Arad, Pr. Dacian Nan și Pr. Sergiu Sandu, profesori la Seminarul Teologic Ortodox Arad, precum și alți preoți din Eparhia Aradului.

Bucuria de a lua parte la un astfel de concert este o stare pe care numai în această perioadă o putem trăi, căci ea izvorăste din taina Nașterii Mântuitorului și se transmite prin colindul ,,sfânt și bun”.
Alexandra- Teodora Mândra – A.S.C.O.R. Arad

 image

image

image

image

image

image

image

image