Slujbă de pomenire a mărturisitorilor arădeni din temnițele comuniste

Miercuri, 20 decembrie 2017, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Catedrala Veche din Arad s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru toți mărturisitorii arădeni: preoți, teologi și mireni, care au pătimit în închisorile comuniste. Slujba de parastas a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi: Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr.Prof. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Ortodox din Arad, Pr. Adrian David, preot militar Garnizoana Arad, Pr. Simion Mladin, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale, Pr. Vasile Pop, Parohia Arad-Bujac, Pr. Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, Pr. Ioan Tulcan, Pr. Teodor Pavel, slujitori la Catedrala Veche, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Diac. Mircea Proteasa.

La eveniment au luat parte dl. Vasilică Damian, subprefectul Județului Arad, dl. Ioan Tamaș, inspector șef al IPJ Arad, dl. Claudiu-Daniel Burlan, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi, Jud. Arad, dl. Prof.Univ.Dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG Arad, doamna Prof.Univ.Dr. Ramona Lile, rectorul UAV Arad, doamna Prof.Univ.Dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG Arad, Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuț, alte oficialități centrale și locale, preoți, profesori, studenți și elevi de la școlile teologice arădene, credincioși și membri ai familiilor celor ce au suferit în temnițele comuniste.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a amintit că în anul acesta pe care-l parcurgem, în întreg cuprinsul Patriarhiei Române, au fost organizate simpozioane, conferințe, dezbateri, slujbe de pomenire, pentru toți aceia care au suferit în temnițele comuniste. Preasfinția Sa a mai adăugat că ,,mărturisirea lor a fost ca o lumină în întunericul comunismului iar jertfa lor a stat la baza jertfei eroilor Revoluției din 1989”. Totodată, Preasfinția Sa a amintit că în omagierea mărturisitorilor arădeni a fost reliefată și zilele trecute printr-un simpozion organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în cadrul căruia a fost lansată și cartea ,,Clerici și teologi din Eparhia Aradului în închisorile comuniste 1945-1964”, scrisă de reputatul istoric și cercetător Adrian-Nicolae Petcu, apărută la Editura Arhiepiscopiei Aradului și prefațată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu.

Evenimentul a fost organizat în ajunul pomenirii eroilor Revoluției, care în zilele de 21 şi 22 decembrie 2017, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 28 de ani, pentru libertatea poporului român.

Protos.dr. Iustin Popovici

DSC_0007

DSC_0009

DSC_0023

DSC_0025

DSC_0029

DSC_0045

DSC_0049

DSC_0051

DSC_0052

DSC_0057

DSC_0059

DSC_0060

DSC_0062