Ziua Națională a României s-a sărbătorit și la Bonțești

Pe 1 decembrie 2017, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României, ocazie cu care în țară au fost organizate mai multe parade de 1 decembrie, dar și numeroase evenimente și manifestații de Ziua Națională. Ziua de 1 decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Astfel, dupa terminarea Sfintei Liturghii, din duminica imediat următoare Zilei Naționale, în cadru festiv, Ziua Natională s-a sărbătorit și în Parohia Bonțești. Copiii parohiei Bonțești, îndrumați de preotul paroh, au intonat imnul național, deschizând astfel programul dedicat Zilei Naționale. Au urmat o serie de discursuri ținute de către copii, explicând semnificația zilei, dar și accentuând faptul că românii din toate timpurile au avut conștiința unitații, începând cu Mihai Viteazul.

Pe lângă aceste discursuri, s-au cântat și câteva cântece patriotice,  afirmându-se astfel, bucuria de a fi român și dragostea față de țară. Spre final, câțiva copii au reciat câte o strofă din poezia scrisă de Radu Gyr, Ridică-te Gheorghe! Ridică-te Ioane!, comemorând astfel nu doar pe cei ce au făcut posibilă Unirea într-un singur stat, ci și pe toți cei care au marturisit credința ortodoxă în timpul regimului comunist – anul acesta fiind proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Patriarhia Română, Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Bucuria sărbătoririi Zilei Naționale are o însemnătate aparte pentru credincioșii bonțeni, deoarece în data de 1 Decembrie 1918, aceștia au fost reprezentați la Alba-Iulia de către preotul și învățătorul din acea vreme. Învățătorul de atunci a scris la finalul unei cărți de la strana din Bonțești lucrul acesta, rămânând mărtuie peste veacuri acest fapt măreț al Unirii.

Pe lângă credincioșii bonțeni prezenți la Sfânta Liturghie, s-a alăturat  Primarul și Viceprimarul comunei Gurahonț, d-na Ana-Lenuța Moțica și d-l Daniel Blaj, cinstind împreună cu noi Ziua Națională și asigurându-ne de tot sprijinul și pe mai departe.

24282344_1362710597190879_1208793936_n

24550226_1362709427190996_525884407_n