Cerc misionar în parohia Gura Văii

În data de 11.02.2018, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din parohia  Gura Văii, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.Din sobor au m-ai făcut parte Părintele Botea Alexandru protopopul Sebișului, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Boca Mihai de la parohia Honțișor, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr. pensionar Petruț Simion. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preaonoratul părinte protopop.

Plecând de la evanghelia zilei părintele protopop spunea: perioada triodului în care ne găsim și Postul Sfintelor Paști în care vom intra, este un bun prilej pentru viața noastră de a o repune în vadul pocăinței, în cadrul căruia să regăsim “credința lucrătoare prin iubire”(Galateni 5,6).De asemeni folosindu-se de izvoare istorice și arheologice a subliniat rolul deosebit care l-a avut credința strămoșească și biserica în ce privește unitatea poporului și înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.A îndemnat apoi credincioșii să fie buni, iubitori și iertători, văzând în semenii lor ajunși în situații grele și suferință prezența Mântuitorului Iisus Hristos.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)” , preotul Bej Florin de la parohia Crocna a susținut următoarele teme: 1.Mărturisirile de credință și rolul lor în păstrarea și afirmarea unității Bisericii; 2. Atitudinea Bisericii față de persecuții(persecuții pe baze religioase și ideologice).

În susținerea temei părintele spunea: pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu avem nevoie de credință, iar aceasta trebuie să fie dovedită totdeauna prin fapte.Învățăturile care stau la baza bisericii și implicit a credinței noastre, potrivit izvoarelor Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții au fost rezumate în scris, în așa numitele mărturisiri de credință, care au avut rolul în menținerea și afirmarea unității Bisericii.

Toate aceste mărturisiri, de care părintele s-a ocupat pe larg, demonstrează că Biserica Ortodoxă nu s-a abătut de la doctrina ei originară și a rămas păstrătoare nedezmințită a tezaurului revelației divine, primite de la Mântuitorul Iisus Hristos și de la Sfinții Săi Apostoli.

Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Cristea Ionel-Silviu a mulţumit Preaonoratului Părinte Protopop și tuturor pentru participare.

Moț Aurelian Iulian

20180211_151325

20180211_170640