Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu la slujba Canonului celui Mare de la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Urmând tradiţia consacrată deja la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea”, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, în fiecare dintre serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu cât o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala liturgică a Triodului.
Joi seara, ultima parte a Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmată în mod obişnuit de rânduiala Pavecerniţei Mari a fost săvârşită de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, înconjurat de soborul părinţilor profesori ai Facultăţii, în frunte cu părintele Decan, Prof. univ. Dr. Cristinel Ioja. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit şi un bogat cuvânt de învăţătură, referindu-se la semnificaţia teologică şi duhovnicească a rânduielilor liturgice ale primei săptămâni, dar şi din întreaga perioadă a Postului celui Mare, care au rolul de sfinţi viaţa noastră, susţinându-ne în întregul parcurs al nevoinţelor duhovniceşti pe drumul Postului celui Mare, arătând că în această perioadă slujbele obişnuite ale fiecărei Biserici urmează îndeaproape tipicul monahal, pentru că şi ostenelile duhovniceşti la care îi provoacă pe creştini Postul cel Mare sunt comune cu idealurile vieţii monahului, şi anume sfinţirea vieţii şi mântuirea sufletului. Înaltpreasfinția Sa s-a referit mai apoi la Canonul cel Mare ca normă, ca măsură pentru viețuirea duhovnicească a creștinului în vremea Postului celui Mare, dezvoltând conținuturile sale teologic-pedagogice, dar și istoria formării sale și impunerii în rânduiala liturgică a Bisericii.
La finalul slujbei, Părintele Decan al Facultăţii a mulţumit în mod deosebit Înaltpreafinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru că a poposit în mijlocul profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Teologie arădene, încununând săptămâna duhovnicească de la începutul Postului celui Mare, prin rugăciunea şi cuvântul profund duhovnicesc al Înaltpreasfiunţiei Sale. Episcopul, a arătat Părintele Decan, reprezintă pentru teologie şi pentru teologi, dar și pentru toți credincioșii Bisericii măsura unității lor cu Hristos, în ascultare și smerenie, pentru împlinirea trebuințelor lor duhovnicești.
​Nădăjduim într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor Facultăţii noastre de Teologie, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de Post, dar şi din bogăţia cuvintelor duhovniceşti adresate celor din biserică în aceste seri binecuvântate.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

image

image

image