Proiectul „Mândri că suntem români” – prezentat în cadru festiv

Luni, 16 aprilie 2018, în sala festivă a Liceului Naţional de Informatică din Arad a avut loc promovarea proiectului şcolar „Mândri că suntem români”, cu care o echipă formată din patru elevi ai şcolii sus menţionate participă la Concursul Naţional Cultural-Artistic “Unirea: libertate şi unitate” organizat de Patriarhia Română.
În acest sens, lucrările elevilor participanţi la proiect au fost prezentate într-un mod cât se poate de festiv, în cadrul unei serbări şcolare cu tematică patriotică.
Astfel, Corul Şcolii Gimnaziale al Liceului Naţional de Informatică a susţinut un recital format din piesele “Avem o ţară”, „Lăudaţi-l, că e mare Dumnezeu“, „Nu plânge, Maică Românie“ şi “Hai să-ntindem hora mare”, iar după fiecare piesă, un membru al echipei proiectului şi-a prezentat lucrarea participantă la concurs. Sub coordonarea profesorului de Religie Ortodoxă, Marius Lăscoiu-Martin, elevii au ales să participe la trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia.
Iustin Babău, clasa a 6-a A a prezentat atât un articol de ziar sintetizând acţiunile din cadrul proiectului, cât şi un scurt film intitulat „Rolul Aradului în Marea Unire” prin care a consemnat acţiunile cruciale ale oamenilor politici din Arad care au dus la înfăptuirea Marii Uniri. Cosmin Chîlnicean, din aceeaşi clasă, a recitat poezia compusă de el, „Mândru mi-s român, creştin”, precum şi o scrisoare către Dumnezeu despre viaţa sa de creştin-ortodox român, dând dovadă de o mare sensibilitate. A urmat citirea unui eseu profund despre unitatea de credinţă şi libertatea în Hristos scris de Ioana Hanc, clasa a 8-a D şi nu în ultimul rând, Ovidiu Moraru, din aceeaşi clasă a 8-a, a prezentat o minunată icoană a Sfântului Andrei Şaguna, mitropolitul Ardealului, care, deşi a trăit în secolul al 19-lea, a fost un apărător al credinţei creştine şi un promotor al culturii şi educaţiei, contribuind astfel la consolidarea legăturilor dintre românii din Transilvania şi celelalte zone ale ţării.
Încununarea acestui eveniment a fost făcută elevii din Corul Bărbătesc al Seminarului Ortodox din Arad, care au interpretat cu dăruire un buchet de cântece patriotice („Ştefan, Ştefan, domn cel mare”, „Românul” şi „Imnul eroilor”), stârnind admiraţia elevilor prezenţi în număr însemnat (aprox. 100).
La final, au fost aduse mulţumiri tuturor celor care au contribuit la desfăşurarea serbării şi anume direcţiunii şcolii, în frunte cu doamna director prof. Maria Paşcalău, profesorilor şcolii prezenţi şi nu în ultimul rând, reprezentantului Parohiei Micălaca Nouă-Pasaj, preotul slujitor Petru Ursulescu, ca delegat al pr. Florin Neagoe, parohul bisericii de care şcoala aparţine şi fără de care proiectul nu ar fi putut avea loc.
Cu aşa copii iubitori de patrie, viitorul ţării este asigurat!

Prof. Marius Lăscoiu-Martin

image

image

image

image

image