Eveniment închinat Marii Uniri, în Parohia Ortodoxă Mândruloc

În cea de-a doua zi de Rusalii,  închinată Sfintei Treimi, la ceas de seară, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscopul Aradului a binecuvântat și a sfințit Steagul ,,Gărzii Naționale Române din Mândruloc”, steag ce a aparținut delegației Cercului Radna condusă de Vasile Goldiș, delegație ce a participat la Marea Unire din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. 

Evenimentul a avut loc la Biserica ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Română Mândruloc. La slujba oficiată au participat alături de Înaltpresfințitul Părinte Timotei:  arhidiaconul Tiberiu Ardelean – inspector eparhial; preotul Teodor Mureșan din Parohia Cicir; preotul capelan Vlad Oneț de la Penitenciarul Arad; preotul paroh Bogdan Oneț și ierodiaconul Elisei Nedescu de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași- fiu al parohiei; președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, doamna vice-președinte Claudia Boghicevici, domnul Ioan Crișan, primarul comunei Vladimirescu, vice-primarul comunei Vladimirescu, domnul Mihai Mag, membri ai Consiliului Local Vladimirescu și alți numeroși invitați. Ca invitați de onoare au fost domnul director al Bibliotecii Județene din Arad, Doru Sinaci, domnul colonel în rezervă Sandu Crișan din partea Armatei Române, reprezentanți ai Muzeului Arădean cât și reprezentanți ai Arhivelor Naționale,  reprezentanți ai Asociației „Dacia Chișinău” din Republica Moldova și numeroși tineri, precum și sute de credincioși.

Acest steag sfințit a aparținut preotului Iancu Ștefănuț, fost preot paroh al Parohiei Mândruloc între anii 1900-1924 și membru al delegației Cercului Radna la Marea Unire din 1918. Preotul Iancu Ștefănuț a fost cavaler al Ordinului ,,Coroana României”, fost secretar consistorial, membru al Comitetului central al Uniunii Preoților Ortodocși din România și al Asociației Clerului din Ardeal; a fost decorat de  Majestatea Sa Regele Ferdinand al României care i-a conferit ordinele ,,Răsplata Muncii pentru Biserică” și ,,Coroana României” în gradul de cavaler. A trecut la cele veșnice în anul 1924, slujba de înmormântare a avut loc la Catedrala Veche din Arad la data de 3 aprilie 1924, în prezența Ierarhilor Ioan al Aradului și Justinian Teculescu al Armatei Române ; alături de ierarhi a participat un impresionant sobor de preoți, domnul Vasile Goldiș, autoritățile civile ale vremii și numeroși credincioși din Arad și Mândruloc.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a vorbit celor prezenți despre însemnătatea steagului național resfințit, purtat de preotul Iancu Ștefănuț la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, în numele credincioșilor din localitate. Actualizarea acelui moment, în perioada Praznicului Rusaliilor, are o deosebită importanță pentru istoria locală.

Au mai ținut cuvântări domnul Crișan Ioan – primarul comunei Vladimirescu și domnul Doru Sinaci – directorul Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad care alături de preotul paroh Bogdan Oneț au făcut posibilă recondiționarea drapelului și organizarea acestui eveniment deosebit de important din viața parohiei, evenimentul sfințirii steagului are loc în anul acesta în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

În încheiere, preotul paroh a mulţumit Chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul timpului faţă de familia lui, față de oficialitățile locale și faţă de credincioşii parohiei.

După acest moment festiv a avut loc slujba de binecuvântarea a lucrărilor de reabilitare si modernizare a Căminului Cultural din localitate. Atât la slujba din Sfânta Biserica cât și la sfințirea Căminului Cultural au fost prezenți sute de credincioși din localitățile Cicir și Mândruloc care s-au bucurat în încheiere de un minunat spectacol folcloric și de o agapă frățească.

Protos. Iustin Popovici

Preot Bogdan Oneț

1

2

3

4

5

6