Peste 15.000 litri de sânge au fost recoltați prin mobilizarea a 20.000 donatori în ultimii șase ani de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Despre implicarea Bisericii în sprijinirea actului medical, voluntarul coordonator Alina Jiga Scurtu a spus că nu se limitează la ceea ce fac cei de la Paraclisul CMN, ci există numeroase acțiuni în întreaga țară, la nivel de eparhii și protopopiate, care nu au fost contorizate în acest calcul.
Partenerii voluntarilor de la Paraclisul CMN
Sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, grupul de voluntari de la Paraclisul CMN au adus Biserica printre cele mai implicate instituții în donarea de sânge.
Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Proiectul se desfășoară din anul 2013 cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Centrul de Transfuzii al MApN și Centrul de Transfuzii din Ploiești sunt parteneri permanenți ai voluntarilor de la Paraclis.
Acțiuni mari de donare de sânge au avut loc de-a lungul celor șase ani prin parteneriat cu Armata Română și cu Academia de Poliție, la:
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București;
Facultatea de Pompieri a Academiei de Poliție din București;
Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București;
Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” de la Boldești Scăieni, județul Prahova;
Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina;
Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” din Ploiești;
De asemenea, în acțiunile „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost implicate mai multe parohii din București.
Citește și: Donarea de sânge este dovada supremă de iubire a aproapelui: interviu cu directorul Centrului de Transfuzie Sanguină al MApN
În aceste demersuri, voluntarii au găsit susținere permanentă din partea retailer-ilor mari, prin produse oferite pentru încurajarea și motivarea donatorilor.
Miercuri, în Ziua Mondială a Donatorului de sânge, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale distribuie donatorilor de sânge pachete cu produse alimentare sponsorizate de Mega Image România.
Acțiuni de Ziua Donatorului 2018
Bucureștenii sunt așteptați să marcheze această zi prin implicare donând la centrul mobil de transfuzii amenajat în Parcul Regele Mihai I, intrarea Charles de Gaulle, sau la Centrul de Transfuzii al MApN de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
O acțiune de donare va avea loc miercuri, de Ziua Mondială a Donatorului de sânge 2018, la Unitatea Militară 01961 Otopeni.
Ziua Donatorului 2018 va fi marcată, de asemenea, în mai multe orașe din țară.
Este nevoie de sânge. Doar 2% dintre români donează
Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută. Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.
Îndemn stăruitor la donare de sânge
În prezent, numai 62 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.
În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti.
Cei care donează, pe lângă faptul că oferă o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.
Foto: arhiva Basilica.ro
Sursa:http://basilica.ro/implicarea-bisericii-in-campaniile-de-donare-de-sange-peste-15-000-litri-recoltati/