Sfinții Apostoli Petru și Pavel prăznuiți la Schitul de la Moneasa

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor de pe Valea Deznei, la Schitul monahal din staţiunea balneoclimaterică Moneasa, Protopopiatul Sebiş, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali. Înconjurat de soborul preoţilor slujitori, în prezenţa unui mare număr de pelerini, în mare parte veniţi în staţiune pentru odihnă şi tratament, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de lemn a schitului, înconjurat de un sobor de preoți.

Din sobor au făcut parte: Protos. David Ionescu, Pr. Alexandru Botea, Protopopul Sebișului, Pr. Beni Ioja de la Parohia Sebiș I, Pr. Cătălin Rus-Mercea de la Parohia Sebiș II, Pr. Marius Ardelean de la Parohia Slatina de Criș, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Cheile Împărăției cerurilor” (cf. II Cor. 12; Matei 16), simboale ale Tainelor Bisericii, ale preoției prin puterea de a lega și dezlega toate frământările sufletești, deschizând porțile raiului și călăuzind suirea continuă până la al treilea cer, unde a fost răpit apostolul neamurilor. Citirile scripturistice ale sărbătorii Sfinților Apostoli, se referă la cei doi corifei, Apostolul la Sfântul Pavel, Evanghelia la Sfântul Petru, privind însă și pe ceilalți ucenici ai Domnului, harul dumnezeiesc întărindu-i peste slăbiciunile omenești, tocmai spre a putea împlini apostolatul încredințat de Mântuitorul, adică întreita misiune mântuitoare: de învățătură, slujire sacerdotală și cea împărătească; de unde și îndemnul pentru credincioși de a conlucra prin credință și fapte bune. Locul pitoresc al așezământului monahal, însuși înalță cugetul spre frumusețile cerești, prin rugăciune stăruitoare, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

***

Schitul de la Moneasa are hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și se află în Protopopiatului Sebiș. Piatra de temelie a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei în ziua de 29 iunie 2010. Construcția bisericii de lemn a început în anul 2009 iar în ziua de 30 iulie 2011 a fost sfințită de către Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.Biserica este construită din lemn pe o fundație de beton, în formă de navă, având o singură turlă. În fiecare an, în ziua de prăznuire a ocrotitorilor spirituali ai așezământului monahal, sau în una dintre duminicile apropiate acestei zile, Chiriarhul nostru poposește în acest schit pentru a sărbători împreună cu obștea monahală și credincioși din aceste părți pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5