Cerc misionar în Parohia Crocna

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de duminecă 19 august, la Biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din parohia Crocna, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Crocna şi parohiile învecinate. Din sobor au făcut parte pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr.Petcuț Tuțu de la parohia Secaș, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, , pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)”, preotul Oarcea Marian-Florin de la parohia Almăș a susținut următoarele teme: 1. Rolul Bisericii din Principatele Române în luptă pentru păstrare și afirmare a credinței ortodoxe(ajutorarea Patriarhiilor istorice și așezămintele din Țara Sfântă, Muntele Athos, Muntele Sinai etc.);2. Sprijinul acordat românilor ortodocși aflați sub ocupație străină(Transilvania, Basarabia și Bucovina etc).
În susținerea temei părintele spunea: Biserica Ortodoxă, a fost dintotdeauna, una cu neamul românesc, identificându-se cu toate aspirațiile acestui neam, a sprijinit și binecuvântat prin cuvânt și faptă, luptele, jertfele și strădaniile poporului nostru pentru apărarea pământului strămoșesc, pentru independență și unitate statală, mulți dintre ierarhii, preoții și călugării ei jertfindu-se pentru credință, neam și țară. Cu gândul că aceste cuvinte referitoare la rolul Bisericii în lupta pentru apărarea credinței ortodoxe și la sprijinul acordat românilor aflați sub ocupație străină, au fost de folos credincioșilor bisericii pentru întărirea conștiinței naționale, doresc tuturor în acest an comemorativ al Marii Uniri, să rămână în acea unitate pentru care însăși Mântuitorul s-a rugat.
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi. La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Bej Florin a mulţumit tuturor pentru participare.
Moţ Aurelian Iulian

image

image

image