Cerc pastoral-misionar în Parohia Sântana I

Joi, 30 august 2018, Parohia Sântana I, din Protopopiatul Arad, a găzduit întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Zărand, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Nicolae Rădulescu, preot paroh la Parohia Sântana I.
Întrunirea a început la ora 18, în biserica parohială, după care preoţii prezenţi s-au retras la Oficiul parohial, unde s-au purtat discuţii pe tema referatului susţinut de către părintele Nicolae Rădulescu, de la Parohia Sântana I. În referatul prezentat, ,,Școala ardeleană și iluminismul în spațiul românesc”, părintele Nicolae Rădulescu a vorbit despre apariția umanismului în spațiul European, generat de ,,reformarea” din spațiul catolic, despre ideile iluministe pătrunse mai întâi în spațiul transilvănean și mai apoi în Țările Române.
Școala ardeleană, prin cei patru reprezentanți ai ei (Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu), a contribuit la cristalizarea identității naționale, la luminarea și emanciparea maselor prin educație și cultură, la dezvoltarea limbii române și la demonstrarea originii romane și a latinității poporului din stânga Dunării. A vorbit și despre aportul celei de-a doua generații de oameni de cultură, generația pașoptistă, care va pune bazele făuririi statului național unitar român. În luările de cuvânt, preoţii prezenţi şi-au adus aportul în dezbaterea temei.
La finalul discuţiilor, preotul paroh Nicolae Rădulescu a mulţumit preoţilor care au participat la acest moment important din viaţa comunităţii pe care o păstoreşte. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.
​Diacon Adrian Crainic

image