Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai

Miercuri, 8 august 2018, în ziua de pomenire a Sfântului Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Mănăstirii Arad-Gai, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa obştii monahale de maici, condusă de maica stareţă Ecaterina Joldeş şi a credincioşilor veniţi pentru a participa la sfânta slujbă. Din sobor au făcut parte Protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, Pr. Radu Kosztner de la Parohia Pecica I, Arhid. Gheorghe Lehaci, Arhid. Claudiu Condurache şi Diac. Nicolae-Cristian Monea.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a prezentat viaţa Sfântului Emilian care a slujit ca episcop al cetăţii Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820) şi lupta purtată pentru apărarea şi cinstirea icoanelor în contextul iconoclast. Nevoind să se supună decretelor date de împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele. Sfântul Emilian reprezintă pentru noi un model de mărturisire a credinţei ortodoxe, în lumea de azi devenind noi înşine icoane vii în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, a mai adăugat Preasfinţia Sa.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian a hirotonit pe diaconul Nicolae-Cristian Monea întru preot pe seama Parohiei Tăgădău, Protopopiatul Ineu şi pe tânărul teolog Răzvan-Nistor Chivulescu întru diacon, urmând a fi hirotonit preot pentru Parohia Craiva, Protopopiatul Ineu.

Ierarhul i-a îndemnat pe cei doi tineri să fie în parohiile încredinţate icoane ale slujirii preoţeşti, spre slava lui Dumnezeu, bucuria Bisericii şi mântuirea credincioşilor, felicitându-i pe ei, familiile lor, pe dascălii şi duhovnicii care i-au format.

La final, Preasfinţia Sa a transmis binecuvântarea Chiriarhului locului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, a mulţumit maicii stareţe dimpreună cu obştea monahală şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi la sfânta slujbă.

Protos. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7

8

9