Banatul și-a cinstit ocrotitorul

Și în acest an Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a reunit în jurul raclei sale mii de credincioși, care au cinstit hramul catedralei mitropolitane din Timișoara prin rugăciune, smerenie și iubire creștină. De peste șase decenii, credincioșii din părțile Banatului serbează cu multă cinstire pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. În anul 1956 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât prăznuirea Sfântului pe data de 15 septembrie.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română și 4 clerici din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi.

În cadrul evenimentului au fost prezente oficialități locale și județene, reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean, invitați, precum și numeroși credincioși din mitropolie. De asemenea, au mai fost prezenți și 17 tineri din Kenya, Uganda, Tanzania, Burundi, Rwanda, Malawi și Congo, ce aparțin de Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, care anul acesta, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Sibiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Nectarie Protopsaltulˮ din București.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre viața Sfântului Iosif cel Nou, un sfânt rugător, care pentru toți credincioșii bănățeni, și nu numai, reprezintă un reper în viața lor spirituală.

La final, Părintele Mitropolit Ioan a dăruit delegației din Patriarhia Alexandriei o icoană a Maicii Domnului, în semn de prețuire și dragoste frățească.

Cu ocazia hramului, sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până duninică, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, săvârşită de la ora 18:00, acestea vor fi reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului catedralei.
Sursa:http://mitropolia-banatului.ro/banatul-si-a-cinstit-ocrotitorul-2/

image

image

image

image

image

image

image

image