„O Adunare nouă în An Centenar”: Patriarhul României prezidează ședința de constituire ANB

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel prezidează sâmbătă la Palatul Patriarhal ședința de constituire a Adunării Naționale Bisericești.

În deschiderea lucrărilor, Preafericirea Sa a spus că se constituie „o Adunare Națională Bisericească nouă în An Centenar” cu o responsabilitate deosebită în viața Bisericii.

Timp de patru ani sunteți sub binecuvântarea, lumina, bucuria și marele privilegiu de a fi oamenii Centenarului, a precizat Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh a amintit că noua ANB nu este formată doar din membri noi, ci sunt și membri „cu experiență” aflați la al doilea mandat.

Este o legătură frumoasă între tradiție și înnoire, între continuitate și primenire, a remarcat Patriarhul României.

După ce vor fi aleși și le vor fi validate mandatele pentru perioada 2018-2022, membrii ANB se vor întruni în ședință de lucru pentru a alege Comisiile de lucru permanente și membrii Consiliului Național Bisericesc.

Ședința de constituire ANB a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de PS Atanasie de Bogdania în Catedrala Patriarhală.

Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice si patrimoniale. ANB este alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecarei eparhii, un cleric și doi mireni, delegați de Adunările Eparhiale, pe termen de patru ani. Ei pot fi delegați pentru cel mult două mandate.

Hotărârile Adunării Naționale Bisericești devin executorii după ratificarea lor de către Sfântul Sinod. Președintele ANB este Patriarhul României.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro
Sursa:http://basilica.ro/o-adunare-noua-in-an-centenar-patriarhul-romaniei-prezideaza-sedinta-de-constituire-anb/