În Duminica a 23-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului a săvârșit slujba târnosirii bisericii „Nașterea Domnului” din parohia Arad-Micalaca Veche II, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, în soborul preoților și în prezența autorităților centrale, județene și locale cu participarea unui număr mare de credincioși din parohie și din întreg municipiul Arad. Din sobor au făcut parte Preacuviosul Părinte Visarion Neag, starețul Mănăstirii Crișan, Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, protopop al Aradului și Părintele Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc.
Biserica a fost unsă la exterior și înlăuntrul ei cu Sfântul și Marele Mir și stropită cu apă sfințită; s-au așezat Sfintele Moaște în piciorul Sfintei Mese, hrisovul semnat de soborul slujitor, icoanele Sfinților Evangheliști în cele patru colțuri ale Sfântului Jertfelnic. În timpul Sfintei Liturghii a fost înălțată rugăciune de pomenire pentru ctitorul sfântului lăcaș, părintele Iacob Bupte, trecut la Domnul cu doar cinci luni în urmă.
La momentul rânduit Chiriarhul a rostit bogatul și pilduitorul cuvânt de învățătură, intitulat: „Lupta cea nevăzută”, cf. citirilor de la Efeseni II, 4-10, respectiv Luca VIII,26-39. Lupta nevăzută, nu cea obișnuită pe câmpul material, ci cea purtată pe cel spiritual, Mântuitorul vindecă pe demonizatul din Gherghesa, care, smuls de sub stăpânirea celui rău, vrea să-L urmeze pe Domnul, dar este trimis să propovăduiască binefacerile Lui, Cel ce este Domnul cel Tare și Puternic, începând cu casa și familia sa. Cuvintele psalmului 23 intră în rânduiala târnosirii (sfințirii) bisericii, îndemnând pe fiecare credincios pentru a intra pe ușa bisericii, spre a putea deschide ușa sufletului, a propriei ființe, biruind astfel orice răutate, spre a sluji Binelui, prin faptele potrivite acestuia. Noua biserică târnosită acum, reprezintă icoana biruinței Mântuitorului în sufletele credincioșilor, cum arată de fapt și hramul acesteia – Nașterea Domnului și Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Pentru activitatea gospodărească și misionară desfășurată în ultimii ani, Preacucernicul Părinte Aurelian Popa, preot slujitor, a fost hirotesit întru iconom stavrofor.
Înaltpreasfințitul a acordat preotului paroh Mircea Bupte, diploma de vrednicie pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o alături de familia sa, pentru edificarea și finalizarea acestui locaș de cult.
Un cuvânt special de mulțumire a fost adresat preoților pensionari din cartier, Pr. Emil Roman și Pr. Pavel Goldiș, care și-au adus o contribuție semnificativă la realizarea acestui obiectiv bisericesc.
Parohul a mulțumit în numele preoților și credincioșilor Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru prezență, sprijin și îndemn, oferind o icoană cu Nașterea Domnului. Mulțumiri au fost aduse oficialităților locale și centrale pentru sprijinul oferit și credincioșilor pentru implicare în lucrarea de zidire și împodobire cu pictură a bisericii.
Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții stranei și de corul parohiei.
Biserica a fost construită între anii 1997 – 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, pentru credincioșii parohiei Arad-Micalaca Veche II. Planul construcției, întocmit în cadrul SC Renovatio, lucrările realizate de CONAR Arad (demisolul) și SC TOTAL CONSTRUCT, șefi de şantier fiind inginerii Ardelean Ioan și Carmen Frunză. Osteneala pentru construcția edificiului, ca și slujirea la sfântul altar la demisol au avut-o cei trei preoți ai parohiei: Iacob Bupte, Emil Roman, și Pavel Goldiș, paroh. De la cota + 0 cel dintâi a preluat administrarea lucrărilor bisericii, pentru ca la Floriile anului 2012 să fie săvârșită slujba de sfințire a lăcașului de cult de către Întâistătătorul eparhiei arădene. Biserica a fost construită în forma crucii, cu dimensiunile de 33 m lungime, 22 m lățime la abside și 28 m înălțime, pe fundație de beton armat, zidăria din cărămidă, acoperișul avându-l din tablă de cupru, iar crucile din alamă. Exteriorul are tencuială decorativă structurată, soclul placat cu travertin, iar scările cu granit. Cele trei clopote s-au turnat la firma Grassmayer din Innsbruck, Austria, fiind achiziționate, unul prin donația familiei Păișan Lina și două prin contribuția credincioșilor. Sunt amplasate în turla clopotniță. Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, a fost donație a parohiei Arad Micalaca Nouă, iar pardoseala bisericii – executată din marmură. Odoarele și icoana Maicii Domnului Prodromița, copie după originalul din Muntele Athos au fost achiziționate prin strădania doamnei Eugenia Gana cu alte bune credincioase. Pictarea lăcașului de cult s-a încredințat, prin licitație, profesorului universitar în arte plastice dr. Cătălin Băluț, care a pictat și Catedrala „Sfânta Treime” Arad, ajutat aici și de pictorul Cezar Ivana, cu ucenicii. Lucrarea s-a desfășurat între 16 martie 2016 – 16 octombrie 2018.
După Sfânta Liturghie credincioșii au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar până la orele serii, primind în dar o carte monografică a bisericii, publicată cu finanțarea Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.
Pr. Mircea Bupte