Misiune duhovnicească și slujire în Parohia Batania-Ungaria

La invitația părintelui Vidican Marius de la parohia Batania din Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox român al Ungariei și locțiitor al Daciei Felix, părintele dr. Nicu Breda din Parohia Ortodoxă Cintei, județul Arad împreună cu un grup de credincioși ai parohiei a săvârșit în biserica parohială cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Batania împreună cu părintele paroh Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir cu zi de prăznuire la data de 26 Octombrie.
Cuvântul de învățătură a fost rostit în cadrul Sfintei Liturghii de părintele dr. Nicu Breda care a arătat rolul pe care martirii creștinismului l-au împlinit în propășirea dreptei credințe. Exemplul principal a fost Sfântul Mare Mucenic Dimitrie care prin statornicia credinței sale a învins puterea păgânismului prin mărturia credinței în Fiul lui Dumnezeu, devenind astfel martir dar în același timp și rugător în cer pentru oameni.
Pornind de la virtuțile Sfântului sărbătorit în continuare părintele invitat a vorbit despre păstrarea și transmiterea valorilor credinței celor ce vin după noi pentru ca ortodoxia și neamul să-și întărească identitatea credinței de sorginte apostolică dar și cea de neam a poporului român desăvârșită în istorie de făuritorii Marii Uniri.
La Sfânta Liturghie au participat un număr mare de credincioși pelerini și din localitatea la care s-au adăugat și mulți copii care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
La final părintele paroh Vidican Marius a mulțumit oaspeților pentru prezență la Sfânta Liturghie care a marcat comuniunea duhovnicească între cele două parohii una din țară și cealaltă din diasporă.
Menționăm faptul că între Parohia Ortodoxă Cintei din Arhiepiscopia Aradului și cea din Batania, ca de fapt Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei, există strânse legături pastoral-misionare concretizate de prezența însuși a Preasfințitului Părinte Siluan de patru ori până în momentul de față în parohia arădeană Cintei, precum și a părintelui Marius Vidican la activitățile misionare desfășurate.
Această vizită s-a desfășurat și în contextul anului centenar al unității de credință și de neam, dorind prin aceasta a așeza în sufletul credincioșilor din cele două eparhii și parohii dragostea față de Biserica strămoșească și de neamul românesc care oriunde ar fi răspândit în lume se reunește sub cupola Bisericii și sub Sfântul drapel românesc.
A consemnat Breda Mircea

image

image

image