Făuritorii Marii Uniri au fost comemorați în Parohia Cintei

În contextul anului centenar al unității de credință și de neam și al făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Joi 29 Noiembrie 2018 în biserica parohială din Cintei în parteneriat cu Școala gimnazială și instituțiile din comună a avut loc o manifestare religioasă și cultural-patriotică dedicată corifeilor Marii Uniri.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire pentru făuritorii marii uniri aici fiind amintiți Avocatul Dr. Cornel Iancu din Cintei și birăul Bogdan Ignat din Zărand. După intonarea imnului național s-a desfășurat programul oferit de elevii școlilor din comună. Mai întâi a avut loc o scenetă care a rememorat convocarea cercurilor electorale din Arad și Chișineu Criș în cadrul căruia a ieșit în evidență semnarea credenționalelor de către reprezentații Zărandului la Marea Unire Avocatul Cornel Iancu și birăul Bogdan Ignat.
Discursul profesorului de istorie Boar Pavel și al directorului Daniela Dihel au creionat reperele acestui eveniment.
În continuare elevii Școlii Gimnaziale Zărand-Cintei au pregătit prin implicarea profesorilor de specialitate a unui program cultural cu mesaj patriotic în cinstea celor doi reprezentanți la Marea Unire dar și în memoria tuturor făuritorilor acestui act memorabil pentru neamul românesc.
La finalul manifestării părintele paroh dr. Nicu Breda gazda evenimentului a vorbit despre importanța evenimentului arătând că evocarea înaintașilor este o datorie morală a societății de astăzi pentru a putea propăși pe mai departe în cultivarea valorilor ortodoxe și naționale.
Menționăm faptul că Avocatul Dr. Cornel Iancu a fost fiul preotului Ioan Iancu din Cintei fiind o mare personalitate a vremii care a studiat dreptul la Viena și a activat în Comitatul Aradului, apreciat fiind pentru competența în domeniul său de activitate. În semn de respect pentru satul natal a dăruit bisericii parohiale iconostasul sculptat în lemn de tei care se păstrează și astăzi în interiorul Sfântului Altar. A fost înhumat în cimitirul parohial, rămănând un viu exemplu pentru posteritate.
În amintirea actului Unirii la care au participat și reprezentanți de seamă ai locului în mod simbolic doi elevi din Cintei Larisa Zdrendea și Sechel Alex vor duce în Cetatea Unirii credenționalele care le-au fost înmânate cu acest scop de Doamna Inspector Școlar Margareta Mocuța.
Pe lângă directorul școlii au participat cadrele didactice, autoritățile locale și un număr mare de credincioși la acest eveniment religios și cultural patriotic din viața comunității ortodoxe din Cintei.
Breda Mircea

image

image

image

image

image