Hramul Mănăstirii Roșia, Protopopiatul Sebiș

Joi, 8 Noiembrie 2018, când se face prăznuirea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mulţime de pelerini din toate părţile judeţului Arad au venit la Mănăstirea de maici închinată Sfinţilor Arhangheli din satul Roşia, Protopopiatul Sebiş, pentru a participa la slujba de hram. Chiriarhul arădean a fost întâmpinat de Părintele Alexandru Botea, Protopopul Sebișului, de soborul de preoți din vecinătate, de obștea monahală în frunte cu maica stareță Haritina și de mulțimea de credincioși.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mănăstirii înconjurat fiind de soborul de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte și părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului precum și Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Lumea văzută și cea nevăzută” (pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Evr. 2; Luca 10), prin ochii trupești și sufletești ai credincioșilor mărturisitori ai adevărurilor creștine, percepând echilibrul universal al creației de către Dumnezeu, a Cărui slujitori împlinesc voia Sa, căreia se supune omul pe care l-a micșorat cu puțin față de îngeri (cf. Evr. 2, 7; Ps. 8, 5). Numărul acestora este necuprins dar treptele slujirii lor sau al ierarhizării rămâne la cel al unității în comuniune deplină cu Dumnezeu, căutând să cuprindă pe toți oamenii ce iau locul îngerilor căzuți în întuneric odată cu cel ce a fost înger de lumină. Fiecare om își are îngerul păzitor sub ale cărui aripi netrupești caută asemenea sfinților să devină înger în trup spre asemănarea cu Dumnezeu, după chipul Căruia a fost creat, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image