ÎPS Părinte Timotei a slujit la hramul bisericii ,,Sf. Ap. Andrei” din Arad

În ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 30 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la hramul bisericii din parohia arădeană Micalaca Nouă – Zona 300.Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte: Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. paroh Gheorghe Oprea, Pr. Silviu Pele de la Parohia Cruceni și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Chiriarhul arădean care a vorbit despre anul omagial al unității de credință și de neam, încununat prin târnosirea Catedralei Mântuirii Neamului, temeluită pe întreaga istorie a țării, având ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. Bisericile de pe întinsul țării noastre, purtătoare ale hramului Sfinților Apostoli, dau mărturie, la fel, despre vechimea și tăria creștinismului la români, fiind imbold și pentru râvna generațiilor viitoare. Prezența la ceremoniile și slujbele cu acest prilej și legate de Centenarul Marii Uniri, a Sanctităților Lor, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhului Ierusalimului Teofil, dovedesc o dată mai mult prețuirea de care se bucură Biserica Ortodoxă Română din partea Bisericilor surori, fiind în același timp și binecuvântare pentru continua propășire a vieții religioase, a amintit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi și copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei slujbe, Chiriarhul, înconjurat de soborul slujitorilor, a săvârşit un Te-Deum de mulţumire, închinat acestei zile de sărbătoare.

În numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, părintele paroh Gheorghe Oprea i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul acestei comunităţi parohiale, în această zi de sărbătoare.

În seara zilei, Chiriarhul a participat la slujba Acatistului Sfântului Apostol Andrei în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. La finalul acatistului Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre misiunea Sfântului Ap. Andrei în țara noastră.

Scurt istoric al parohiei

Parohia Arad Micalaca Nouă, zona 300, a fost înființată în anul 2003. În acest an, între 29 septembrie – 29 noiembrie, a fost construit un paraclis cu o capacitate de aprox. 200 pers. În data de 30 noiembrie 2003 paraclisul a fost sfințit de către Chiriarhul locului, IPS Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Paraclisul a fost pus sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. În anul 2004 a început proiectarea unei biserici cu o capacitate de aprox. 700 pers. Dimensiunile bisericii sunt de 30,5 m lungime si 18,5 m lăţime la abside, 14 m la pronaos. Proiectul a fost realizat de domnul arhitect Haprian Ioan de la SC Proiect SA Arad. Construcția a început în anul 2006, când a fost pusă piatra de temelie, lucrările durând până în anul 2013, când la data de 30 noiembrie, a fost sfințită de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Biserica are un sistem de încălzire cu o centrală termică pe gaz, are uși din lemn de stejar sculptate de o echipă de sculptori bisericești din județul Neamț. Pardoseala bisericii a fost realizată din gresie, iar în pridvor și la intrările laterale a fost pus granit. În anul 2014 biserica a fost tencuită în exterior, aplicându-se și tencuială decorativă de praf de marmură și ciment alb. Tot în anul 2014 în fata paraclisului a fost construită o clopotniță având la bază locurile pentru ars lumânări, iar în turn au fost puse cele 3 clopote. Tot în anul 2014 au început demersurile pentru împodobirea bisericii cu pictură în tehnica frescă. În acest sens a fost alcătuit un proiect de către pictorul Bratoloveanu Gheorghe, acest proiect a fost înaintat comisiei de pictură bisericeasca şi a fost aprobat. Ca urmare în anul 2015 a fost organizată licitația pentru atribuirea lucrării de pictură, lucrare care a şi început, pictura fiind realizată de către pictorul de categoria I Ciuhureanu Tudorel din București. De la înființarea parohiei şi până în prezent preot paroh este Oprea Gheorghe.
Duminică, 1 iulie 2018, biserica cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei”, a Parohiei Arad – Micalaca Nouă, zona 300, a fost târnosită de un sobor de trei ierarhi ai Bisericii noastre. Slujba de târnosire a fost săvârșită cu începere de la ora 9:00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4