Postul Nașterii Domnului: De ce începe cu o zi mai devreme

Postul Nașterii Domnului începe anul acesta cu o zi mai devreme întrucât 14 noiembrie 2018 este miercuri, zi de post.

În mod normal postul începe în data de 15 noiembrie. Însă, potrivit rânduielilor bisericești, dacă data de 14 noiembrie coincide cu o zi de post, se lasă sec cu o zi înainte, adică pe 13 noiembrie.

Postul Nașterii Domnului

Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști, dar „este un post al rugăciunii și al milosteniei”, a amintit luni Patriarhul României.

Postul Nașterii Domnului durează patruzeci de zile, până în Ajunul Praznicului, 24 decembrie.

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.

Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, întrunit în anul 1166 sub conducerea patriarhului Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Cum postim?

Postul este o poruncă dumnezeiască (Facerea 2, 16-17) și are „aceeaşi vârstă ca şi omenirea, fiindcă el a fost instituit în paradis”, menționează documentul despre importanța postului adoptat de Sfântul și Marele Sinod întrunit în Creta, citându-l pe Sfântul Vasile cel Mare.

„În timpul postului se diminuează cantitatea hranei materiale și sporește hrana spirituală”, recomandă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Referitor la practicarea postului, Sfântul și Marele Sinod recomandă să fie legată de rugăciunea neîntreruptă, pocăinţa sinceră și faptele de binefacere.

De asemenea, postul adevărat se referă la ansamblul vieţii credincioşilor în Hristos şi se încununează prin participarea lor la viaţa liturgică şi, mai ales, la Taina Sfintei Euharistii.

Află mai multe din: 11 cuvinte despre post ale Părintelui Patriarh Daniel

Foto credit: Episcopia Slatinei și Romanaților

Sursa:http://basilica.ro/postul-nasterii-domnului-de-ce-incepe-cu-o-zi-mai-devreme/