Sfântul Ioan Gură de Aur, prăznuit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În zilele de 12 şi 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului a fost sărbătorit cu multă evlavie de către clericii şi credincioşii arădeni, aceasta, deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad se află de câţiva ani o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului. Sărbătoarea marelui Ierarh devine an de an un eveniment spiritual aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

Astfel, în seara zilei de luni, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Preoţii şi credincioşii prezenți, cu făclii aprinse în mâini, au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

După procesiune, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învăţătură, pus sub titlul ,,Sfântul Ioan Gură de Aur şi unitatea creştină” ca originar din Patriarhia Antiohiei, chemat în capitala imperială ca patriarh în vremuri când se împărţea Imperiul Roman în răsăritean şi apusean, a vegheat prin activitatea sa la menţinerea unităţii în conştiinţa tuturor creştinilor. Pentru aceasta şi părticele din sfintele sale moaşte au fost încredinţate unor biserici şi mănăstiri din importante centre bisericeşti, între care şi cel arădean.

În ziua de marți,13 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime”, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de soborul preoţilor şi diaconilor şi în prezenţa numărului mare de credincioşi.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și opera marelui Ierarh Ioan Hrisostom și importanța sa pentru viața creștină de astăzi.

Spre a încheia sărbătoarea şi ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului, în seara zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit un cuvânt de învățătură cu tema ,,Sfântul Ioan Gură de Aur ca liturghisitor”, arătând frumuseţile Sfintei Liturghii, împreună cu alţi sfinţi alcătuitori, ca îndemn continuu la comuniunea desăvârşirii cu Domnul prin Sfânta Euharistie, precedată de iertarea oamenilor între ei şi cu Dumnezeu în unitatea întregii creaţii, subliniind jertfa şi învierea cu Mântuitorul. Într-un atare sens şi episcopul Ioan Ignatie Papp, evocat acum la Centenarul Marii Uniri  a adaos în otpustul slujbei cu ocazia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi ,,înviereaa neamului românesc”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La final, Chiriarhul arădean i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți pentru începutul Postului Nașterii Domnului.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image